47 vizualizări joi, 18:50

„Legat de comunicarea cu mass-media, eu cred că am reuşit să iau acea presiune mediatică care era infernală, la un moment dat, de pe instituţie, şi, cumva, lucrurile s-au mai calmat. Noi avem un birou de relaţii publice, condus de un fost jurnalist, pentru că acum are calitatea de specialist în comunicare şi,practic, este funcţionar public. (...) Noi, pe cauzele cu magistraţi, am dat trei comunicate: unul la finalizarea raportului Inspecţiei Judiciare, când au apărut în mass-media declaraţii ale unor oficiali din cadrul Inspecţiei, fie pe surse a apărut raportul, noi am dat detaliat, pe magistraţi, numărul de judecători şi de procurori, în ce domeniu a activat fiecare. La un moment dat s-a propagat ideea ca magistraţii au fost supravegheaţi în masă de către DNA şi am comunicat că există un număr de 166 de magistraţi care au făcut obiectul supravegherii autorizate de judecător. (...) Nu ştiu dacă de fiecare dată trebuie intervenit. Dacă jurnalistul e de bună credinţă, se uită că am comunicat”, a spus procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Călin Nistor spune că nu poate nega că au existat „greşeli individuale săvârşite de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

„S-au făcut şi erori, dar în mod concret DNA cred că şi-a îndeplinit menirea şi obiectivul general”, a mai spus sursa menţionată.

Călin Nistor, candidat pentru postul de şef al DNA, a prezentat şi câteva date statistice legate de achitările date de judecători în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.

„Pornind de la o analiză a datelor statistice pentru anul 2018. (...) În anul 2018, au fost 9.199 de cauze, s-au soluţionat 3.547 de dosare, au fost trimişi în judecată 556 inculpaţi. Peste 1.026 de dosare au fost soluţionate în termen de un an de la prima sesizare. Un indicator negativ îl constituie numărul de 202 inclupaţi achitaţi, dacă ne raportăm la criteriile instituite de CSM, procentul fiind undeva la 36%.

Joi, la sediul Ministerului Justiţiei, au fost audiaţi patru candidaţi care aspiră la funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba despre Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Călin Nistor, actualul şef al DNA. Iniţial, şi procurorul Ionuţ Botnaru s-a înscris în această cursă, dar el a anunţat, joi, că se retrage din concurs.

Interviurile pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public au început marţi. Astfel, în faţa comisiei au ajuns, marţi şi miercuri, candidaţii pentru fotoliul de şef al Parchetului General. Joi este rândul celor care vor să fie şefi peste parchetul anticorupţie, iar vineri se vor prezenta procurorii care vor să conducă DIICOT. Este vorba despre Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.

Citește și: