532 vizualizări 12 sep 2018

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

”Apreciez că domnul ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apără şi a promova politica guvernului român. În schimb v-aţi promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală, aţi implicat SUA în politica internă din România şi aţi implicat România în luptele politice interne din SUA, poziţionându-vă în tabăra adversă şefului legitim al Executivului american. Eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare MAE în care să considerăm că misiunea dvs. nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului consideră că afirmaţiile ambasadorului referitoare la scrisoarea transmisă de Rudolf Giuliani arată o distorsionare incredibilă a realităţii şi a catalogat activitatea lui George Maior ca slabă.

"A te exprima cum aţi făcut-o dumneavoastră, când aţi spus că scrisoarea lui Giuliani este un lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, e o declaraţie care a pus mai degrabă.... arată o distorsionare incredibilă a realităţii, de o manieră similară probabil pe care v-aţi obişnuit să o folosiţi, probabil, când eraţi director al Serviciului Român de Informaţii şi care apăra, cum am văzut că aţi făcut-o şi recent, protocoalele secrete cu instituţiile din justiţie. E un mod de operare care, după părerea mea, este descalificant pentru un ambasador. (...) Atunci când un ambasador prezintă publicului din România propriile partiprix-uri, având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost investit. (...) Vreau să ştiu dacă aceste declaraţii pe care le-aţi făcut au fost făcute cu acordul MAE şi vreau în continuare să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador în relaţia cu SUA este una foarte slabă", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a atras atenţia ambasadorului că aprecierile referitoare la scrisoarea senatorului John McCain şi cele referitoare la scrisoarea lui Rudolf Giuliani induc impresia că George Maior intră în lupta internă a SUA şi practic, angajează Guvernul, dar şi statul român în această dispută.

 

Citește și: