967 vizualizări 10 mar 2017

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la Piteşti, că ştie despre protestul activiştilor de la Agent Green.

"Ştiu de protest. Am înţeles că s-ar pune în pericol lacul Vidraru dacă se taie ilegal păduri. Voi cere un punct de vedere de la Garda Forestieră pentru a vedea exact cum stau lucrurile", a declarat Adriana Petcu.

La rândul lor, poliţiştii argeşeni fac cercetări pentru a stabili dacă transportul cu lemne este legal.

"S-a primit un apel pe 112 pentru verificarea unui transport de material lemnos. Se fac verificări. Colegii mei de la Curtea de Argeş se află în zonă Arefu", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, Mădălin Zamfir.

Romsilva a declarat, însă, că autovehiculul oprit de activiştii de mediu desfăşura un transport legal.

"Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din judeţul Argeş, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva precizează că autovehiculul oprit de activiştii de mediu desfăşoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicaţia SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum şi în «Inspectorul Pădurii». În mod eronat, activiştii de mediu au anunţat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină", se arată într-un comunicat de presă al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.

Romsilva precizează că volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcţiei Silvice Argeş, unitatea de producţie (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460 şi că exploatarea s-a făcut legal, în baza autorizaţiei 1089945 din 5 decembrie 2016.

"Suprafaţa respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, aşa cum, în mod eronat, au acuzat activiştii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 şi exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a introdus până în prezent aproape 10.000 de hectare de fond forestier în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine şi continuă acest demers", potrivit sursei citate.

Protestatarii care au blocat, vineri dimineaţă, pe Transfăgărăşan camioanele încărcate cu arbori din Munţii Făgăraş, vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic naţional.

Ei au ocupat arborii cu corturi speciale, afişând bannere cu mesajul ”Salvaţi Ultimele Păduri Virgine” în limbile română şi engleză.

Citește și: