Aura STAN
2679 vizualizări 20 iun 2011

România a fost marele câştigător luni seara, la Festivalul de Publicitate de la Cannes 2011 (Cannes Lions International Festival of Creativity). Campania American ROM, realizată de agenţia de PR McCann Erickson, a câştigat două Grand Prix-uri în cadrul festivalului. Este prima dată când România obţine o astfel de distincţie la cea mai importantă competiţie de profil. Preşedintele competiţiei, Terry Savage, a subliniat că "este primul leu de bronz pe care România l-a câştigat vreodată". Agenţia a reuşit să îşi adjudece Grand Prix-ul la categoria "cea mai bună lansare/ relansare de produs", precum şi pe cel de la categoria "brand building", precizează Advertising Age.

"E o premieră şi asta ne bucură cel mai tare. Câştigăm rar, dar atunci când o facem obţinem premii importante. Nu ne oprim aici, vom mai lua şi alte premii până când se termină festivalul", a declarat Bogdan Enoiu, directorul general McCann Erickson.

Campania "American ROM", semnată de McCann Erickson, a avut drept subiect ciocolata cu rom, "un baton de ciocolată care evidenţiază patriotismul mai mult decât cu numele, având în plus şi steagul românesc pe ambalaj", scrie sursa citată. Lansat în 1964, marca de ciocolată nu mai avea trecere printre publicul tânăr. Soluţia pe care specialişti au găsit-o la "vânzările scăzute şi mândria naţională" a fost una inovativă. Strategia agenţiei a constat, printre altele, în înlocuirea ambalajului - steagul american a fost preferat celui românesc - precum şi a sloganului. Rebranduirea produsului a beneficiat apoi de o mediatizare excesivă. După această etapă s-a revenit la vechiul ambalaj, iar ROM-ul a fost legitimat drept un simbol românesc autentic. "ROM rămâne ROM orice ar fi, cu tricolor şi alte alea" e concluzia care apare şi în reclamă.

La festivalul Cannes Lions, McCann Erickson are şapte nominalizări la patru secţiuni: direct (două categorii - "fast moving consumer goods" şi "traffic & brand building"); promo & activation (două categorii - "best new product launch/re-launch or multi-product promotion at retail" şi "food and non-alcoholic drinks"); PR (două categorii - "consumer goods, including FMCG and household products" şi "best launch/ re-launch") şi media (categoria "best use of integrated media"). Competiţia, desfăşurată în fiecare an pe Coasta de Azur, este cea mai mare reuniune de profesionişti în comunicare din lume, iar un trofeu Cannes Lions este considerat cel mai prestigios premiu din acest domeniu.


Citește și: