13838 vizualizări 3 feb 2013

Campania gândul şi GMP Advertising "Why Don't You Come Over?", pe care am propus-o drept răspuns la iniţiativa pe care guvernul britanic o ia în calcul - să pornească o campanie de descurajare a românilor şi bulgarilor de a veni să muncească şi să locuiască în Marea Britanie -, face începând de astăzi un nou pas prin care britanicii se pot apropia şi mai mult de România şi pot cunoaşte mai bine românii.

Britanicii curioşi sau tentaţi de România au acum şi un loc primitor unde să fie găzduiţi: canapelele românilor. Ofertele pot fi găsite aici, pe siteul de couch-surfing dedicat britanicilor care vor să vină în România. Şi pentru că noi am lansat invitaţia vom fi şi primii care oferim găzduire britanicilor. Aşadar, jurnaliştii de la gândul, creativii de la GMP Advertising şi Webstyler (compania care a realizat site-ul) au început deja să îşi pună locurile de pe canapele la bătaie. Vă invităm pe toţi să faceţi acelaşi lucru dacă doriţi. De data asta vrem ca românii să le prezzinte britanicilor România.

Redacţia gândul şi-a scos deja canapeaua la ofertă pentru britanicii dornici să cunoască România.

Fenomenul de couch-surfing (călătoria din canapea în canapea, în traducere aproximativă) este popular în Marea Britanie, ca de altfel în întreaga lume. “Turismul de canapea” implică o reţea de voluntari la nivel mondial, care îşi pune la dispoziţie canapelele, pentru scurte perioade de timp. Nu sunt percepute taxe sau chirii, totul este gratis.

Călătorii iau legătura, pe internet, cu cel care îşi oferă canapeaua şi locul de dormit, şi stabilesc detaliile. Couch-surfing-ul este o metodă de a călători ieftin, evitând cazarea la hotel. Cel mai mare avantaj al acestui tip de turism este că cei care călătoresc astfel cunosc localnici din ţările unde se duc în vizită şi au parte de o experienţă autentică, nu de una filtrată de industria de turism.

Doar în Bucureşti există până acum peste 5.000 de persoane care oferă couch-surfing, canapele găsindu-se în toate oraşele mari ale României.


Campania gândul “Why don’t you come over” a pornit simultan cu iniţiativa cotidianului britanic The Guardian de a-şi invita cititorii să ajute guvernul de la Londra la campania anti-imigraţie. Campania lor s-a transformat însă într-o ironie usturătoare la adresa autorităţilor britanice.

Campania a fost preluată iniţial de postul de televiziune britanic Channel 4, apoi de Huffington Post şi de agenţia de presă americană Associated Press.

Mesajul gândul cu cea mai mare priză la public şi la presa britanică a fost cel referitor la frumuseţea româncelor: „Jumătate dintre femeile noastre arată precum Kate, celelalte precum sora ei”. Campania a mai fost preluată de BBC, The Independent, The Telegraph, dar şi de Le Monde sau Der Spiegel.


Cum funcţionează pagina Gândul de couch-surfing

Pagina de couch-surfing a campaniei “Why don’t you come over?” are două mari secţiuni. Prima este dedicată britanicilor, care pot intra aici să îşi caute o canapea confortabilă unde pot sta când vin în România: „Dear Brits, really, why don’t you come over?” (Dragi britanici, pe bune, de ce nu veniţi pe la noi?).

A doua secţiune este dedicată românilor, care îşi pot înscrie canapeaua pentru couch-surfing: „Fellow Romanians, let’s give the Brits a helping hand” (Colegi români, hai să le dăm britanicilor o mână de ajutor).

Românii care vor să îşi înscrie canapeaua în reţeaua destinată britanicilor au de făcut câţiva paşi simpli. Mai întâi, trebuie să marcheze locaţia canapelei, adăugând un marker pe harta Google la adresa cât mai exactă, obţinută cu zoom până la nivelul străzilor. Apoi, trebuie să îşi treacă în formularul de pe site numele, adresa de email şi o poză cu canapeaua pe care o pun la bătaie.

Adresa de email nu este vizibilă pe site, iar britanicii care vor să vă contacteze o pot face doar prin intermediul site-ului nostru, nu direct. Pe site nu sunt necesare alte date personale.

Britanicii care intră pe site şi accesează secţiunea de canapele îşi pot alege o gazdă, în funcţie de oraşul, locaţia şi poza care îi atrag.

Gândul vă invită să mergem împreună mai departe cu campania "Why Don't You Come Over?".

Citește și: