4237 vizualizări 7 feb 2013

Campania "Why don't you come over?" trece în cea de-a treia fază. După ce vocea voastră a fost auzită în întreaga lume, iar apoi ne-aţi ajutat să transformăm în practică îndemnul de a vizita România, adresat britanicilor, punându-vă canapelele la dispoziţie, de astăzi lansăm pentru englezii atraşi sau interesaţi de România şi o secţiune de joburi.

Pentru început am lansat un modul de joburi şi, cu ajutorul colegilor de la Ziarul Financiar, am listat o serie de slujbe precum cea de CEO Loteria Română, CEO Metrorex sau de project manager FIFA la Electronic Arts.

Desigur, pentru aceste slujbe pot aplica şi români dar şi cetăţeni ai altor ţări, intenţia noastră fiind doar de a dovedi că sunt disponibile şi în România joburi bine plătite pentru care este nevoie de o pregătire superioară.

Mai mult decât atât, oferim şi angajatorilor din România posibilitatea de a-şi înscrie singuri pe site-ul "whydon'tyoucomeover.co.uk" ofertele lor de joburi pentru britanici şi nu numai.

Campania gândul.info/GMP/webstyler a început acum o săptămână după ce în presa britancă au apărut informaţii neconfirmate oficial privind lansarea unei campanii de informare prin care românii şi bulgarii să fie descurajaţi să vină în Marea Britanie.

Ce oportunităţi de afaceri şi ce joburi oferă România britanicilor

Peste 2.200 de britanici au domiciliul stabil în România, iar o mare parte dintre aceştia au rămas în ţară pentru că şi-au deschis o afacere ori şi-au găsit un loc de muncă bine plătit într-o multinaţională unde au şansa de a promova mai rapid decât în ţara lor pe o poziţie de management.

Fie că e vorba de investiţii în domenii precum agricultură sau IT, în comerţ sau în piaţa de capital, România oferă o plajă largă de oportunităţi pentru străinii care vor să îşi dezvolte o afacere în România. Aproape 43.000 de cetăţeni străini din statele membre ale Uniunii Europene erau stabiliţi în România la jumătatea anului trecut, iar cei care nu sunt antreprenori lucrează, în cele mai frecvent întâlnite cazuri, pe poziţii de management în multinaţionale.

În schimb, românii care au plecat să lucreze în Marea Britanie din 2007 încoace (aproape 20.000 de persoane, potrivit statisticilor Eurostat), sunt, în general, absolvenţi de studii medii sau submedii, care s-au dus să lucreze acolo ca personal pentru curăţenie, pentru restaurant sau ca şoferi. De ce există acest decalaj?

Profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice, spune că sursa acestui ecart este de natură motivaţională.

"Până la nivelul mediu de pregătire al angajaţilor, diferenţele sunt foarte ridicate între salariile din România şi cele din Marea Britanie, de aceea foarte mulţi români pleacă să lucreze acolo pentru joburi de necalificaţi", a declarat el. (Adelina Mihai)

Citește și: