Firuta Flutur
5197 vizualizări 1 oct 2018

Mesajul clipului e transmis după imagini care reproduc scene din „Povestea Slujitoarei”, un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite pentru reproducere, fiind considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi.

În imagini, nişte copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data în care are loc referendumul. Apoi, aceştia asistă la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp ce se aseamănă cu zona Palatului Parlamentului.

Spotul se încheie cu mesajul “Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, staţi acasă”, #boicot.

”Acest referendum nu este despre familia tradiţională, ci despre îngrădirea drepturilor copiilor noştri. Depinde de noi dacă ne vom creşte copiii într-o nouă dictatură, sub teroare. România noastră nu poate fi a urii şi a stigmatizării, aşa cum nu poate fi nici a corupţilor. Libertatea este un drept fundamental şi vrem să fie respectat”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, senior campaigner Declic.

Clipul ”Copiii referendumului”, produs de Papaya Advertising şi susţinut de Declic şi Accept, a fost distribuit de circa 2.000 de ori în mai puţin de o oră de la publicarea pe Facebook.

Personajul negativ din campania ”Copiii referendumului” este inspirat de ”mătuşa Lydia”, gardianul malefic al slujitoarelor din serialul de succes ”Povestea Slujitoarei”, difuzat de HBO. Într-un discurs care ne aminteşte de perioada comunistă, personajul le aminteşte copiilor că ar trebui să fie recunoscători conducătorului, pentru ceea ce au devenit: ”Printr-o mobilizare exemplară, părinţii voştri au reuşit să se întoarcă la valorile tradiţionale. Totul la îndemnul partidului şi al conducătorului. Să nu uitaţi că lor le datoraţi totul! Pentru că voi sunteţi copiii referendumului”.

Varianta originală a serialului care a inspirat campania:

Citește și: