Petriana Condrut
3006 vizualizări 28 iul 2018

Reprezentanţii ambasadei României în Italia au fost prezenţi la operaţiunea desfăşurată pe 26 iulie 2018, la Camping River, unde au fost evacuate familii de romi.

"Evacuarea Camping River din nordul Romei, realizată în cursul zilei de 26 iulie 2018, a avut loc pe baza dispoziţiilor Primăriei Roma, ţinând cont că tabăra era situată pe o PROPRIETATE PRIVATĂ, ocupată la momentul evacuării în mod abuziv. (...) O parte a cetăţenilor care locuiau în Camping River au acceptat propunerile Primăriei, în timp ce alţii le-au refuzat. Nici una din măsurile propuse de Primăria Roma, ca parte a acestui plan, nu au avut caracter rasist sau discriminatoriu la adresa vreunui cetăţean român. (...) Ne exprimăm încrederea că autorităţile române şi italiene vor continua cooperarea, atât la nivel central, cât şi local, în vederea identificării soluţiilor optime în sprijinul cetăţenilor români, cu respectarea cadrului legal şi a normelor europene", se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Urmăriţi aici filmul integral al operaţiunii de evacuare din 26 iulie 2018.

În 2017, Primăria din Roma a aprobat un plan de integrare a populaţiei de etnie romă, care implică un dialog permanent între autorităţile locale, Ambasada României şi liderii informali ai comunităţilor de romi, inclusiv cu cei din Camping River. Misiiunea diplomatică română are rolul de a informa romii despre intenţiile primăriei italiene, a le explica planul de incluziune şi a-i asista consular.  

"Ambasada României în Italia are permanent în atenţie situaţia cetăţenilor români din Italia, aflaţi în centre de protecţie socială sau tabere şi îşi desfăşoară constant activitatea cu respectarea principiului suveranităţii naţionale a statului-gazdă, în limita competenţelor şi în conformitate cu prevederile convenţiilor internaţionale privind relaţiile diplomatice şi, respectiv, cele consulare,” se arată în comunicat.

Evacuare tabara romi Camping River Roma Italia

Poliţia italiană a evacuat joi peste 300 de romi dintr-o tabără de la periferia Romei, în ciuda protestelor şi a ordinului Curţii Europene pentru Drepturile Omului de suspendare a operaţiunii. Operaţiunea a început joi dimineaţă în tabăra River Village, unde locuiau peste 300 de romi. Reprezentanţii primăriei au declarat că tabăra devenise un risc pentru sănătatea cetăţenilor. Polţiştii au fost acuzaţi de mai mulţi romi că au folosit forţa pentru a-i evacua, dar acuzaţiile au fost respinse de către autorităţi.

Evacuare tabara romi Camping River Roma Italia

Momentan nu se ştie dacă familiile evacuate vor fi cazate în altă parte. Aproximativ 130.000 de romi trăiesc în tabere improvizate de la periferia Romei. ”Legalitate, ordine şi respect înainte de orice altceva!”, a declarat ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, cu referire la operaţiunea de evacuare.

Evacuare tabara romi Camping River Roma Italia

Romii au protestat în ultimele zile împotriva evacuării, cu pancarte al căror mesaj se adresa primarului Romei: „Virginia Raggi, lasă-ne familiile în pace.”

Miercuri, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din Strasbourg a decis că Italia trebuie să suspende operaţiunea de evacuare a taberei de romi River Village.

Matteo Salvini şi aliaţii săi au acuzat în mai multe rânduri romii că fură şi preferă să stea la marginea societăţii. În schimb, romii s-au plâns că sunt DISCIRIMINAŢI şi le este foarte greu să îşi găsească un loc de muncă. 

Astăzi, ministrul de Interne a postat pe contul său de twitter imagini cu excavatoarele care demolează tabăra goală, cu mesajul: ”De la vorbe, la fapte, în sfârşit, ordine şi legalitate!”

Un reportaj realizat de Virginia Raggi despre familiile de romi din Craiova, stabilite în Italia:

Foto: Youtube

Citește și: