285 vizualizări 6 feb 2018

Întrebat dacă procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au aflat cine este în spatele reţelei, cine sunt finanţatorii precum şi beneficiarul, Daniel Horodniceanu a declarat că atât timp cât instituţia pe care o conduce nu va avea "colaborarea unui anume inculpat din dosar, lucrurile se vor opri la acel inculpat, Daniel Dragomir.”

"Probabil că se va da o soluţie legală, poate fi rechizitoriu, poate fi trimiterea în judecată. Cred că la momentul acesta 90% dintre probatorii sunt încheiate. E greu să dau un termen (de soluţionare a dosarului -n.r.). Am vorbit cu procurorul de caz de mai multe ori. S-a avansat primul trimestru din acest an. O să vedem dacă poate să fie respectat. Nu e un termen de decădere sau mai ştiu eu ce de alt fel. Primul trimestru e una dintre variantele discutate", a mai spus procurorul şef DIICOT.

De altfel, solicitat să comenteze dacă există părţi vătămate în această cauză, Daniel Horodniceanu a replicat: „ Infracţiunile de care sunt suspectate persoanele care sunt cercetate, atât cele cu care s-a făcut act de cunoaştere a vinovăţiei, cât şi celelalte care fac subiectul acestui dosar la acest moment, nu sunt susceptibile de a avea părţi vătămate. Sunt infracţiuni pentru care mai degrabă se exercită din oficiu.”

La finele anului trecut, Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a declarat că dosarul Black Cube conţine o listă de nume publice care erau ţinte pentru compania menţionată, a acuzat că dosarul stagnează şi a precizat că speră să se lămurească implicarea SPP şi SRI în dosar.

"Nimic nu s-a întâmplat. Eu nici măcar nu sunt trimis în judecată. Eu cred că la un moment dat ar trebui să se clarifice cum s-au sesizat instituţiile cu privirire la această operaţiune. Sper ca în viitor vom clarifica implicarea SPP şi SRI în acest dosar. (…) Cel mai mult a avut de câştigat doamna Kovesi, care ulterior a fost renumită în funcţie. În spaţiul public a apărut informaţia că preşedintele companiei a fost şef Mossad, a luat legătura cu persoane din conducerea statului român. Nu au reuşit autorităţile române să verifice dacă, cu cine, în ce context a luat legatura cu un oficial al statului?”, a declarat Daniel Dragomir, la Antena 3.

Acesta a precizat că în dosar există şi o listă cu persoane cunoscute, care ar fi fost vizate de supravegherea firmei Black Cube.

“Doamna Kovesi care s-a pretins atacată nu e parte vătămată, e martor. Eu cred şi sper că acest dosar va ajunge în faţa unui judecător, pentru că din lista de ţinte care este la acest dosar şi care au fost ţintele companiei Black Cube, pot să vă spun că lista e mare şi largă şi va produce un cutremur. (...) Eu am observat cu surprindere că la dosar existau persoane despre care nici nu auzisem vreodată în viaţă, dar o listă foarte largă de persoane publice şi politice. Eu atât spun, că acest dosar se ţine sub preş, se menţine această poveste cu Dragomir, dar pe lângă faptul că doamna Kovesi a zis la tv că ştie cine e în spate, eu nu ştiu de ce doamna Kovesi nu are atitudinea normală să spună în faţa procurorilor ce spune. În 10 martie eu am făcut o solicitare pentru reaudierea martorei Kovesi, dânsa a fost citată pe 11 aprilie la DIICOT şi a trimis un document că are treabă şi nu poate să vină. Din 11 aprilie nu a mai chemat-o nimeni. Fie a făcut o declaraţie mincinoasă, fie ştie si nu vrea să zică de unde”, a mai spus fostul colonel SRI.

Daniel Dragomir a afirmat atunci că lista conţine circa 20 de nume cunoscute, atât oameni de afaceri, cât şi politicieni.

El este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, Daniel Dragomir a fost şi arestat preventiv, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida.

Citește și: