Dan Straut
296 vizualizări 27 iun 2017

Calităţile necesare apei pentru a fi potabilă şi adecvată consumului uman sunt urmărite în timp real, continuu, prin sisteme automate amplasate de către administratorul reţelor bucureştene, Apa Nova, la toate punctele de debitare pentru consumatori. „Aceste sisteme opresc instantaneu debitarea dacă depistează depăşiri de praguri la oricare dintre parametrii de potabilitate”, au precizat de mai multe ori specialiştii din domeniu. La aceste sisteme sunt racordate nu numai reţelele de aprovizionare a locuinţelor şi instituţiilor, ci şi reţelele care aprovizionează izvoarele şi cişmelele puse la dispoziţia publicului.

Printre indicatorii critici de potabilitate, urmăriţi strict prin dispozitivele Apa Nova, se regăsesc pH-ul, conţinutul de clor, amoniu, nitriţi, nitraţi, fier sau aluminiu. Normativele arată că pH-ul trebuie să fie cuprins între 6,5 şi 9,5 unităţi, iar conţinutul de compuşi chimici trebuie să se situeze sub pragurile stabilite prin lege, cum ar fi clorul la 0,5 miligrame/litru, amoniul la 0,5 miligrame/litru, nitriţii la 0,5 miligrame/litru, nitraţii la 50 miligrame/litru, fierul sau aluminiul – sub 200 de nanograme/litru. În cazul Apa Nova, toţi ceşti indicatori nu se apropie decît în proporţie de 10% de pragurile amintite. Desigur, „gustul” apei trebuie să fie neutru, ca şi „mirosul” sau „culoarea”, iar turbiditatea (limpezimea) trebuie să fie evidentă.

Toţi aceşti parametri au fost stabiliţi prin Legea nr. 458/2002 cu modificările şi completările ulterioare, fiecare indicator în parte fiind reglementat prin standarde europene şi naţionale. Prin aceste normative au fost impuse limite deosebit de dure pentru furnizorii de apă, fie ei particulari sau de stat. Astfel că este practic imposibil să fie livrată către consumatori apă nepotabilă în reţeaua publică.

Dar în cazul reţelei bucureştene, calitatea apei este garantată nu doar de administratorul Apa Nova, ci şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

De altfel, monitorizarea apei livrate, inclusiv în izvoarele şi cişmelele publice este şi transparentă, nu doar „tehnică”: oricine doreşte poate să-i controleze parametrii de potabilitate prin simpla accesare online a informaţiilor referitoare la calitatea apei, care se actualizează în timp real. A se urmări, în acest sens, linkul http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/, la care găseşti şi o hartă a cişmelelor din Bucureşti.

Încă de anul trecut, ANCAB a început să informeze permanent publicul, prin intermediul presei scrise şi al televiziunilor, dar şi prin afişaje la Metrou, postând rapoarte detaliate cu privire la calitatea apei furnizate. Scopul: demontarea unor mituri legate de calitatea apei de la robinet şi informarea corectă a publicului.

FOTO: ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO

Citește și: