Ana Petrescu
434 vizualizări 9 apr 2019

„Mai devreme azi am scris un text despre costul corupţiei in România anilor blestemaţi pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi - suntem a 2-a ţară după Siria ca exod al populaţiei, avem cea mai mare rată a mortalităţii din UE. Ne dispare populaţia unui oraş mare în fiecare an. Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc - “holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului şi, din greseală, l-am folosit iniţial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă - evident - situaţia noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am şters cuvântul şi înlocuit cu un termen generic (“genocid”), după primele atenţionări primite”, a scris Andrei Caramitru, pe Facebook.

Acesta a adăugat că nu a avut nicio intenţie să minimizeze ororile Holocaustului şi că a fost afectat de comentariile negative pe care le-a primit care insinuau că ar fi insensibil la acest subiect. El şi-a cerut scuze şi faţă de ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga.

„Îmi cer scuze pentru referinţa iniţială - nu am avut nici cea mai mică intenţie de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aş fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz şi, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supravieţuitorilor. Ştiu in detaliu şi m-am exprimat şi asupra rolului Statului Român in acele timpuri - pentru că societatea noastră nu îşi recunoaşte suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educatia civică şi morală (pe modelul Statului German care şi-a recunoscut vina) şi am vorbit despre importanţa luptei împotriva oricărui regim ne-democratic şi totalitar. Cred că este o lecţie bună nu doar pentru mine dar şi pentru noi toţi - folosim prea des aceste referinţe in limbajul curent fără să ne dăm seama de consecinţe. Dear Ambassador David Saranga - all my apologies”, a conchis el.

Andrei Caramitru a acuzat PSD că este responsabil de „holocaustul României”, susţinând că „e mai rău decât ce am suferit în al doilea război mondial”. Ulterior, el şi-a editat postarea punând în sarcina social-democraţilor „genocidul împotriva României”.

Ambasadorul Israelului, David Saranga, a reacţionat pe Facebook, invitându-l pe Caramitru să se documenteze mai mult şi să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului „Yad Vashem” de la Ierusalim.

 

 

Citește și: