Florin Jinga
7252 vizualizări 16 apr 2019

În document sunt detaliate şi presupusele practici ilegale ale medicului care, în ciuda probelor zdrobitoare din dosar, nu recunoaşte faptele, acesta urmând să fie judecat într-un dosar disjuns, scrie Ziarul de Iaşi.

Regula decesului

În preambulul documentului în cazul chirurgului cardiolog Eugen Valentin Bitere, judecătorii îşi însuşesc o serie de acuzaţii ale procurorilor. „Acesta obişnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui“.

Cel mai revoltător caz de şpagă imputată medicului este cel al unui pacient din judeţul Bacău, care a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare în toamna anului 2016. I.D.S. a fost diagnosticat aici cu afecţiuni grave ale inimii, printre care infarct miocardic cronic, disfuncţie sistolică de ventricol stâng sau hipertensiune arterială esenţială. Starea de sănătate dramatică a bărbatului impunea o operaţie. Cel care ar fi trebuit să o realizeze a fost Eugen Bitere, care a cerut însă de la pacient suma de 7.000 de lei, deşi acesta era asigurat. Familia bolnavului nu avea aceşti bani, fapt ce a dus la o negociere cu medicul, care ar fi fost de acord să îşi reducă pretenţiile la 4.000 de lei. Astfel, pe 26 septembrie, medicul a efectuat un quintuplu by-pass aortocoronarian asupra pacientului. După intervenţie, a primit de la un prieten de-al bolnavului suma negociată. După cinci luni, pacientul a murit, fapt ce a determinat familia victimei să ceară banii înapoi.

Cea care l-a sunat pe doctor a fost mama defunctului, care „i-a reproşat faptul că i-a luat foarte mulţi bani pentru a-i opera fiul şi cu toate acestea nu a făcut nimic pentru a-i salva copilul, care a decedat. Inculpatul nu a negat faptul că a primit suma de bani şi a încercat să se disculpe, în sensul că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l salva pe S.D.I.“, se arată în motivare.

Doctorul i-ar fi spus femeii să o trimită pe fiica sa să îi dea banii înapoi, însă, din motive neprecizate, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Discuţia telefonică în care mama pacientului decedat i-a cerut banii înapoi medicului a fost interceptată şi este depusă la dosar.

Pornind de la acest caz, anchetatorii au conturat un presupus modus-operandi al doctorului, pe care îl prezentăm, cuvânt cu cuvânt, aşa cum este el scris în dosar:

„Cercetările ulterioare au arătat că, în alte ocazii când a avut de efectuat o intervenţie dificilă, inculpatul i-a avertizat pe aparţinători asupra riscurilor intervenţiei ce urma să o facă şi asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să îi ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani şi colegilor săi şi nu poate să meargă la fiecare în parte şi să le ceară să restituie banii“, susţin autorităţile, care continuă: „se poate observa lipsa de scrupule a inculpatului Bitere care înţelege să profite pentru propria bunăstare de situaţia vulnerabilă a celor care veneau în faţa sa să le salveze viaţa şi le cere ca să nu-i ceară mita înapoi dacă pacientul va deceda“.

Credit la bancă pentru şpaga la doctor

11 cazuri medicale sunt menţionate în dosarul aflat acum pe rolul Tribunalului Iaşi şi în care medicul Eugen Bitere e cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată.

Poveştile înşiruite de anchetatori relevă şi o lipsă de scrupule a lui Bitere, care ar fi pretins sume mari de bani chiar şi de la persoane amărâte, care nu câştigau nici în trei luni cât ar fi trebuit să dea mită pentru a trăi.

Un alt exemplu reprezentativ este cel al pacientului V.P., care la începutul anului 2017 a descoperit că are afecţiuni la inimă. În martie, bolnavul a fost trimis la Institutul de Boli Cardiovasculare, la medicul Bitere.

„Cât timp a aşteptat să vorbească cu inculpatul Bitere, martorul a discutat pe hol cu mai multe persoane de la care a aflat că medicul Bitere este bun, dar costă mult. Având în vedere acest lucru, martorul a efectuat un împrumut bancar la Alpha Bank România în valoare de 7.304 lei pentru a acoperi costurile intervenţiei chirurgicale“, se mai arată în motivare.

Pacientul a avut confirmarea preţului operaţiei şi de la mai mulţi colegi de salon, dar şi de la medicul Bitere, după ce fratele său l-a interogat, direct, pe acesta „cât costă operaţia?“. „1.500 euro“, i-ar fi spus, nonşalant, chirurgul.

Procurorii au verificat şi la bancă dacă pacientul a contractat într-adevăr un împrumut în acea perioadă, informaţiile sale fiind confirmate. În cele din urmă, pacientul ar fi plătit doctorului doar 1.000 de euro, după ce Bitere le-ar fi spus, pe un ton sfidător – conform motivării, că „e bun şi 1.000 euro“.

Pe lângă cele patru persoane care au fost condamnate pentru că au dat mită, o a cincea este judecată alături de Bitere, în dosarul disjuns, după ce nici ea nu a recunoscut acuzaţia de dare de mită. Bitere a fost arestat mai multe săptămâni în acest dosar.

Foto: Hepta

Citește și: