Silviu Bănilă
2183 vizualizări 20 nov 2018

Ghosn a folosit proprietăţile din Rio de Janeiro, Paris, Amsterdam şi Beirut, dar a primit şi compensaţii, au declarat directorii de la Nissan, citaţi de NHK.

Şeful alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi a fost acuzat că şi-a SUBEVALUAT veniturile cu circa 35 milioane de dolari, scrie The Independent.

În umbra acestui scandal imens, care riscă să zdruncine industria auto franceză şi asiatică, ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că Renault ar trebui să renunţe la serviciile lui GHOSN. Renault va organiza marţi o şedinţă de urgenţă, pentru a vedea ce paşi urmează după arestarea lui Ghosn în Japonia şi debarcarea sa iminentă de la Nissan, compania pe care a salvat-o, practic, de la FALIMENT.

Le Maire a declarat pentru cei de la France-Info că Ghosn nu mai poate conduce Renault, din cauza acuzaţiilor. Astfel, se va căuta un interimar. Ministrul a adăugat că autorităţile franceze au examinat raportările fiscale ale lui Ghosn şi NU au descoperit nereguli.

Al treilea membru al alianţei, Mitsubishi, a precizat că va organiza o şedinţă pentru a discuta despre debarcarea lui Ghosn din funcţia de preşedinte.

 

 


Luni, arestarea lui Ghosn a marcat decăderea abruptă a unuia dintre cei mai respectaţi CEO din industria auto, care a reuşit să repună pe picioare Renault şi Nissan, începând cu anii 1990.

O anchetă realizată la Nissan a relevat că, dincolo de raportarea subevaluată a salariului său, Ghosn a comis şi alte nereguli, inclusiv utilizarea banilor companiei în scopuri personale.

Un alt executiv, Greg Kelly, a fost „puternic” implicat în această escrocherie, a anunţat Nissan.

Acţiunile Nissan au scăzut marţi cu 5%. Fosta soţie a lui Ghosn s-a alăturat corului de critici: „Toţi narcisiştii sunt ipocriţi”, a declarat Rita Ghosn. „Se prefac mereu că au valori, pe care însă nu le posedă. În spatele uşilor închise, ei mint, insultă, critică, fac dovada lipsei de respect şi a abuzului. Pot spune şi face tot ce doresc, dar cum îndrăzniţi să le atrageţi voi atenţia? Au un set întreg de reguli pentru alţii, dar nu respectă nicio regulă, nimic din ce le spun celorlalţi”.

Ghosn a lucrat la Nissan începând cu 1999, când s-a alăturat grupului în funcţia de director operaţional şi a fost CEO între 2001 şi 2017.

Înainte de a ajunge la Nissan, Ghosn era supranumit „Asasinul costurilor”, datorită strategiilor dure de management dovedite la Renault.

foto: Hepta

Citește și: