1274 vizualizări 1 iun 2019

„Doresc să transmit public condoleanţe pentru familia Toader care a trecut printr-o mare tragedie cauzată de pierderea a 3 copii. Pe cel de-al 4-lea, băieţelul de 2 ani şi 6 luni, vă asigur că toată lumea îl caută cu întreaga determinare. Forţele de intervenţie, dar şi voluntarii fac toate eforturile pentru a-l găsi pe Iacob. Mama copiilor este în continuare în Spitalul Judeţean Prahova, sub asistenţă medicală şi consiliere psihologică. Am discutat azi (sâmbătă - n.r.) de mai multe ori cu prefectul de Prahova şi vă asigur că se vor face toate demersurile pentru a acorda întreg sprijinul acestei tinere familii greu încercate”, a declarat Carmen Dan, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul le-a cerut oamenilor să urmeze recomandările autorităţilor atunci când se anunţă schimbări ale vremii, precizând că în cazul de la Prahova au fost emise două avertizări cod portocaliu de ploi torenţiale şi grindină.

„Raportat la situaţia din Prahova au existat ieri (vineri - n.r.) două avertizări meteorologice de cod portocaliu – prima la ora 11.00 cu intrare în vigoare de la ora 15 şi care viza cantităţi de apă de 40-50 litri/m2 şi izolat până spre 80 litri/m2, iar a doua la ora 14.23, tot de cod portocaliu care atenţiona asupra riscului de precipitaţii abundente şi de grindină. Cea de-a doua avertizare era de tip nowcasting – adică cu intrare în vigoare imediată. Prima avertizare s-a comunicat la toate primăriile, iar a doua, tocmai pentru că era cu intrare în vigoare imediată a făcut obiectul unui mesaj RO-ALERT, mesaj care s-a transmis conform datelor noastre în jurul orei 14.50”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a precizat că prima informaţie despre evenimentul tragic a fost primită la ora 16.15, când a fost recepţionat un apel de urgenţă prin care se semnala că o persoană majoră cu patru copii au fost luaţi de apă şi „plutesc efectiv cu tot cu pat”.

Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dăncilă au transmis mesaje după ce patru copii au fost luaţi de viitură la Sângeru, în judeţul Prahova. Şeful statului a cerut autorităţilor responsabile să ia toate măsurile care se impun pentru a-i ajuta pe cei care în aceste momente dificile au nevoie de sprijin, în timp ce premierul a asigurat că acest sprijin va fi acordat.

O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 9 luni şi 6 ani din localitatea Sângeru, au fost surprinşi vineri seara de viitură. Femeia a fost salvată, însă cei patru minori au fost daţi dispăruţi. Până la momentul transmiterii ştirii, trei copii au fost găsiţi morţi, un al patrulea fiind dat în continuare dispărut.

Foto: Hepta

 

Citește și: