Ilinca Nazarie
3677 vizualizări 6 dec 2017

După aproximativ o oră şi jumătate de discuţii cu medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, ministrul Carmen Dan a declarat presei că, din punctul său de vedere, faptul că poliţistul nu purta cască a fost o eroare umană, nu una de sistem.

„Am fost şi l-am văzut pe colegul nostru. E într-o stare critică, dar stabilizat. Vreau să ştiţi că în acest moment este în cel mai bun loc pentru el unde să fie îngrijit. Este sub observaţie. Aşteptăm să vedem evoluţia lui în funcţie de celelalte complicaţii. Ne dorim să nu fie”, a declarat ministrul de Interne.

În ceea ce priveşte echipamentele, Carmen Dan a precizat că structura de Intervenţii şi Acţiuni Speciale beneficiază de echipament de intervenţie de ultimă generaţie.

„Este o licitaţie începută în anul 2015, care s-a concretizat prin punerea la dispoziţia acestei structuri atât în anul 2016, cât şi în anul 2017. Anul acesta a ajuns ultimul lot de de echipament balistic şi de protecţie pentru această structură care este una dintre cele mai specializate trupe de intervenţie a Ministerului. Aşa cum ştiţi, luptătorii de la trupele speciale sunt cei care instruiesc şi pe poliţiştii din zona ordinii publice”, a explicat ministrul.

Întrebată ce s-ar fi întâmplat dacă ar poliţistul sucevean ar fi purtat cască, Carmen Dan a declarat că, din punctul său de vedere, leziunile nu ar fi fost la fel de grave.

„De aici înainte, aici nu discutăm neapărat despre faptul că a participat la o misiune, vedeţi şi dumneavoastră datele sunt complet diferite faţă de situaţia lui Sorin Vezeteu. Eu cred că dacă ar fi avut tot echipamentul nu ar fi suferit leziuni atât de grave ca cele pe care le are acum. Rămâne de văzut ce s-a întâmplat în ceea ce priveşte organizarea misiunii (...). Mai spun încă o dată, sunt cel mai mare susţinător şi apărător al angajaţilor ministerului care îşi fac datoria şi care îşi înţeleg misiunea şi sunt foarte mulţi în acest minister, dar şi cea mai serioasă persoană care solicită sancţionarea celor care încalcă legea sau care fac un abuz”, a declarat ministrul.

Carmen Dan a făcut referire şi la o eroare umană, nu la una de sistem atunci când a fost întrebată acest lucru.

„Cred că mai degrabă o eroare umană, însă nu m-aş pronunţa până nu se finalizează verificarea şi să ştiţi că avem tot interesul să o verificăm, să o finalizăm cât se poate de repede”, a răspuns ministrul de Interne.

Poliţistul agresat, Dan Ciprian Sfichi, are 35 de ani şi lucrează în poliţie de 12 ani. El provine dintr-o familie de poliţişti, şi tatăl şi fratele urmând această carieră.

Dan Ciprian Sfichi esta unul dintre cel mai buni angajaţi ai Inspectoratului de Poliţiei Suceava, fiind propus anul acesta pentru salariul de excelenţă pentru merite deosebite.

Citește și: