351 vizualizări 1 iun 2019

„Efecte ale acestor fenomene s-au înregistrat la nivelul a 90 de localităţi din 22 de judeţe, însă gravitatea acestora a diferit în funcţie de intensitatea producerii lor. Conform procedurilor de reacţie la astfel de evenimente, au fost operaţionalizate grupele operative la nivelul a 25 de judeţe şi a fost ridicată capacitatea operaţională – adică a fost mobilizat personal suplimentar la nivelul judeţelor Prahova şi Argeş”, a declarat Carmen Dan, la ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul a avut mobilizaţi peste 10.000 de oameni şi peste 4.000 de mijloace de intervenţie în judeţele unde au fost şi mai sunt încă intervenţii, în condiţiile în care alţi peste 7.000 de oameni au fost implicaţi sâmbătă în evenimentul ocazionat de vizita Papei, a completat Dan.

„Situaţia nu este încă finalizată, dar sunt deja judeţe unde putem spune că lucrurile s-au normalizat. În aceste judeţe, am cerut dimineaţă să se înceapă inventarierea pagubelor ca o primă măsură până când vom începe şi evaluarea acestora. Punctual, s-au luat măsuri de sprijin pentru comunităţile unde au apărut probleme la reţeaua de apă potabilă cum ar fi spre exemplu localitatea Vipereşti din judeţul Buzău unde s-a asigurat transportul de apă potabilă pentru 200 de persoane, cantitatea de apă fiind îndeajuns pentru 4 zile. De asemenea, acolo unde s-a impus, am cerut prefecţilor să asigure containere pentru cazarea temporară a persoanelor ale căror locuinţe au fost inundate şi care nu s-au putut muta la rude sau în alte spaţii temporare”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a prezentat şi un inventar preliminar al pagubelor înregistrate în urma inundaţiilor. Astfel, 624 de locuinţe au fost afectate de ape; inundaţiile au afectat cinci sedii ale unor instituţii publice, respectiv un liceu din Ploieşti, Spitalul Judeţean din Ploieşti, un sediu IPTF din Iaşi şi două judecătorii una din Roman, judeţul Neamţ şi din Olteniţa, judeţul Călăraşi; 10 drumuri naţionale sunt afectate, iar 5 drumuri judeţene sunt afectate temporar.

În prezent, mai sunt probleme pe DN 73 D pe raza localităţii Boteni unde s-a produs o alunecare de teren pe o zonă de aproximativ 200 de metri şi a fost nevoie de o deviere a traficului rutier până la îndepărtarea obstacolelor de pe artera rutieră. Al doilea este DJ 100 H în judeţul Prahova.

La nivel naţional s-au autoevacuat şi s-a şi intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din judeţul Prahova. Tot în Prahova în localitatea Apostolache 16 persoane sunt izolate într-o zonă din cauza a două podeţe care s-au dărâmat.

„De asemenea, am cerut ca în judeţele unde sunt probleme la alimentarea cu electricitate să crească numărul echipelor de intervenţie şi să se lucreze în continuare până la lăsarea întunericului. Spre exemplu în Prahova au fost peste 5.000 de abonaţi fără energie electrică, iar acum mai sunt în jur de 400. Evident că această primă evaluare va fi completată pe parcursul zilei de mâine astfel încât luni dimineaţă să putem avea dimensiunea pagubelor produse la nivel naţional”, a completat Carmen Dan.

 

Citește și: