88 vizualizări 5 mai 2008

În faţa Palatului Regal din Piaţa Revoluţiei, pe lângă statuia lui Iuliu Maniu, a lui Corneliu Coposu şi „Ţepuşa” dedicată de Alexandru Ghilduş victimelor comunismului, a apărut de câteva zile macheta în mărime naturală a statuii ecvestre a regelui Carol I, urmând ca bucureştenii să decidă dacă monumentul va rămâne definitiv pe această locaţie. Deşi acesta este locul unde monumentul a stat până în 1948, când a fost distrus de comunişti, Ministerul Culturii vrea ca statuia să fie reamplasată cam la doi kilometri distanţă, în Piaţa Victoriei, „ca să nu intre în aria de protecţie a Ţepei lui Ghilduş”.

Ministerul Culturii a adus în discuţie, în 2006, reamplasarea statuii ecvestre a regelui, realizată de sculptorul Ivan Mestrovic, cu ocazia „Anului Carol I”. La vremea respectivă, ministerul a hotărât să cumpere drepturile de autor pentru macheta originală, realizată de Mestrovic, pentru ca monumentul să fie reprodus după ele. Lucrurile nu au mers însă bine, deoarece moştenitorii celebrului sculptor nu s-au înţeles la preţ, iar drepturile de autor asupra machetei nu au mai putut fi cumpărate.

„Ei, când au pus ţeapa, m-au întrebat?”

Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei, ne explică ce s-a întâmplat mai departe: „Dacă am văzut că Ministerul Culturii s-a împotmolit, am hotărât să ne apucăm noi de treabă şi să alegem un sculpor din România care să realizeze statuia. O comisie formată din academicieni şi sculptori l-a ales pe Florin Codre. Ulterior, Consiliul general al municipiului Bucureşti a aprobat reamplasarea statuii în Piaţa Revoluţiei, iar Comisia Naţională a Monumentelor şi-a dat avizul din punct de vedere plastic. În ceea ce priveşte amplasamentul, ei au spus Piaţa Victoriei, ca să nu intre în aria de protecţie a Ţepei lui Ghilduş. Or, ei când au pus ţeapa acolo, m-au întrebat pe mine?

Acum, din cauza asta, eu nu pot pune un monument foarte important pe locul unde a fost ”, ne-a explicat şeful Monumentelor din Bucureşti.

Bucureştenii pot vota pe www sau lângă statuie

Macheta va sta câteva luni în dezbatere publică, iar bucureştenii îşi vor putea exprima opiniile punând scrisori în urna amplasată lângă statuie, ori pe site-ul Primăriei www.pmb.ro.

„După ce se va finaliza dezbaterea publică, se va decide în funcţie de opiniile bucureştenilor, dacă statuia se va amplasa sau nu, în Piaţa Revoluţiei. Eu nu am nimic împotrivă să punem macheta şi în alte locaţii din oraş, ca să vedem unde stă mai bine”, ne-a declarat Necula.

Citește și: