Departamentul Social - Mediafax
2577 vizualizări 11 oct 2018

Locuinţa în care a copilărit Brâncuşi se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj, la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa memorială ”Constantin Brâncuşi“, care e o copie.

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, susţine că, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemţiune"

"Am citit cu durere în suflet despre prăbuşirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobiţa, cea în care s-a născut marele Constantin Brâncuşi şi, care, din păcate, se afla de foarte mult timp într-o stare avansată de degradare. Construcţia în paragină este proprietate privată şi, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului. De asemenea, în aceeaşi curte, la câţiva metri distanţă, autorităţile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu", a explicat ministrul George Ivaşcu, într-un comunicat citat de Mediafax.

Ministrul adaugă că acesta "este unul dintre multele exemple care confirmă că Guvernul României a făcut un pas extrem de important în direcţia corectă, în vara acestui an, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 76/2018, pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul Culturii. Este necesară reglementarea de urgenţă a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt".

Locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice acum aproximativ 15 ani, moment în care s-a şi constatat prezenţa unor elemente din lemn originale. Aceasta a fost amplasat, iniţial, în locul unde se află acum Casa memorială „Constantin Brâncuşi“, dar după moartea părinţilor, s-a împărţit averea locuinţa, iar unul dintre moştenitori a mutat construcţia pe din bârne din lemn pe un alt amplasament. De la un an la altul, construcţia s-a dărăpănat, apoi i-a dispărut acoperişul, iar acum s-a prăbuşit unul dintre pereţi.

Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

 

Citește și: