134 vizualizări 2 oct 2008

Mai multe case, maşini şi terenuri ale unor romi din Strehaia au fost puse sub sechestru, în urma unor încercări ale inspectorilor de la Primărie de a recupera datoriile pe care ţiganii le aveau la bugetul local. Acţiunea de recuperare a datoriilor vizează peste 200 de romi, pentru neplata taxelor şi impozitelor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, locotenentul Claudiu Mendea, acţiunea a vizat şase locaţii ale unor familii de romi care nu au plătit taxele şi impozitele.

„A fost o acţiune la care am fost solicitaţi de primăria Strehaia. Jandarmi, în număr de 12, au însoţit inspectorii de la Primărie pentru a prevenii eventualele incidente, unde proprietarii au fost somaţi să îşi plătească taxele şi impozitele pe care le datorau la Bugetul Local”, precizează locotenentul Mendea. Inspectorii au pus sechestru pe buniri în valuare de 60. 000 de lei, contravaluarea datoriilor. „Este vorba de datorii care constau în neachitarea impozitelor şi taxelor pe imobiliare, maşini şi terenuri din ultimii trei ani”, precizează viceprimarul oraşului, Ilie Gonciulea. Acesta a mai precizat că ţiganii au la dispoziţie două săptămâni pentru a achita aceaste datorii, iar în caz contrar bunurile lor vor fi scoase la vânzare.

Ilie Gonciulea afirmă că în perioada următoare vor avea loc alte acţiuni de recuperare a datoriilor, iar suma totală pe care cei aproximativ 200 de romi o datorează este în valoare de 1. 200. 000 lei. De cealaltă parte se află bulibaşa ţiganilor căldărari din Strehaia, Ion Mihai, care susţine că reprezentanţii primăriei profită de faptul că nu ştiu carte. „A fost un abuz din partea Primăriei, prin faptul că noi am radiat maşinile, iar reprezentanţii primăriei nu le-au scos de la impozit. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu măsurarea terenurilor. Dacă avem 300 de metri, cei de la primărie ne bagă 600”, precizează bulibaşa Ion Mihai. Acesta susţine că toţi ţiganii îşi vor plăti datoriile în cel mai scurt timp posibil, deşi etnia romă din acea regiune a sărăcit din cauză că toate afacerile lor au fost blocate.

Citește și: