Andrei Luca POPESCU
69970 vizualizări 28 iul 2016

Exporturile de armament românesc către Turcia, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite se ridică la aproximativ 39 de milioane de euro în perioada 2012-2015, după cum arată documentele oficiale ale ANCEX (Departamentul pentru Controlul Exporturilor, din subordinea MAE). Cu toate acestea, o anchetă a jurnaliştilor de la OCCRP şi Balkan Insight arată că în perioada respectivă către cele patru state ar fi plecat din România armament în valoare de 81 de milioane de euro, acesta fiind trimis mai departe către părţile combatante din războiul civil din Siria, fie de către statele respective, fie de către Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale (SOCOM) al SUA. Ancheta prezintă documente privind transporturi de armament şi muniţie ale SOCOM care au plecat în 2015 din portul Constanţa către portul Aqaba din Iordania, documentele nearătând însă provenienţa armamentului.

România se numără printre cele opt ţări est-europene ale căror armamente ar alimenta indirect războiul civil din Siria, mai arată ancheta, alături de Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Muntenegru, Serbia şi Slovacia. Jurnaliştii susţin că valoarea armamentului provenit din aceste ţări în perioada 2012-2015 şi exportat către cele patru noduri de distribuţie mai departe către Siria – Turcia, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, s-ar ridica la 1,2 miliarde de euro, fără să precizeze cum a ajuns la această sumă.

UPDATE: Reprezentanţi ai OCCRP au explicat pentru gândul că suma de 81 de milioane de euro atribuită în ancheta jurnalistică României, ca exporturi de armament către Turcia, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite se referă la valoarea totală a licenţelor de export de armament emise de România în perioada 2012-2016 (trimestrul I), pentru cele patru state în cauză. Nu ar fi deci vorba de armament exportat propriu-zis, ci de valoarea maximă aprobată pentru export de statul român, pe acei ani.

Exporturile oficiale ale României către „redistribuitorii” pentru Siria: 39 de milioane de euro. Reacţia MAE

Cu toate acestea, documentele oficiale ale ANCEX, autoritatea care reglementează exporturile de armament ale României, arată că în perioada 2012-2015, către Turcia, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt mult mai mici de 81 de milioane de euro, ridicându-se doar la aproximativ 39 de milioane de euro.

La solicitarea unei lămuriri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a răspuns gândul că „autoritatea naţională de control aprobă licenţele de export în urma unei analize riguroase din perspectiva criteriilor cuprinse în Poziţia Comună 2008/944/PESC şi în ATT (Tratatul privind comerţul cu arme – n.r.) şi numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate şi de autorităţile competente din ţările de destinaţie. Aceste asigurări cuprind, între altele, certificate internaţionale de import, certificate de utilizare finală, confirmări de livrare, clauze de re-export”.

MAE mai arată că „România respectă cu stricteţe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislaţia internă, în care sunt reflectate angajamentele internaţionale asumate de ţara noastră ca membru al UE, NATO, ONU şi OSCE, precum şi ca stat parte la Tratatul privind comerţul cu arme (ATT)”.

De asemenea, precizează MAE, toate exporturile de armament românesc apar în documentele publice ale ANCEX.

„În conformitate cu standardele de control practicate, România participă cu promptitudine la orice investigaţie privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din ţara noastră”, mai precizează MAE, pentru gândul.

Ce armament a exportat România în cele 4 ţări-nod pentru Siria

Contractele de armament ale României în Turcia, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt, cel puţin în perioada 2012-2015, la nivel guvernamental sau de industrie, nu comerciale şi vizând uneori servicii de mentenanţă aeronautică sau componente de armament, nu arme propriu-zise. Turcia este cel mai constant client de armament al României dintre cele patru state indicate de ancheta OCCRP-Balkan Insight, în rest contractele cu celelalte trei state fiind sporadice. În 2015, într-adevăr, exporturile de armament românesc către Turcia şi Arabia Saudită au explodat din punct de vedere al valorii.

Arabia Saudită a cumpărat din România armament în valoare de 18,8 milioane de euro în 2015, după ce în anii anteriori fusese o apariţie sporadică pe lista clienţilor de armament ai României. În 2015, saudiţii au cumpărat din România 21.500 de puşti de asalt, 220 de mitraliere calibru 12,7 mm, 102 mitraliere antiaeriene calibru 14,5 mm, 320 de mortiere calibru 60 mm cu accesorii, muniţie pentru arme de calibru mic, conform raportului final pe 2015 prezentat de ANCEX. Trebuie precizat că cifrele prezentate în acest raport final diferă de cele din cele patru rapoarte trimestriale, totalul reieşit din acestea fiind cu 3 milioane de euro mai mic, iar cifrele totale de armament fiind diferite.

Arabia Saudită mai apare ca beneficiară a unor exporturi de armament din România doar în 2012, când a cumpărat grenade antitanc în valoare de 1,94 milioane de euro. În rest, în 2013 şi 2014, exporturile româneşti către această ţară au fost zero.

Contractele cu Arabia Saudită au fost încheiate la nivel guvernamental, arată rapoartele ANCEX, iar valoarea totală maximă a licenţelor de vânzare de armament pentru această ţară se ridică în total, pentru perioada 2012-2015, la aproximativ 42,55 milioane de euro.

Turcia este o prezenţă constantă pe lista clienţilor de armament ai României, contractele cu această ţară fiind încheiate la nivel guvernamental sau de industrie. În 2015, Ankara a cumpărat armament românesc în valoare de 8,58 milioane de euro, mărindu-şi achiziţiile de armament din România de aproape 6 ori faţă de anul precedent.

În 2015, turcii au cumpărat din România componente de luptă calibru 107 mm, detonatoare, profile extrudate de aluminiu şi din aliaj de aluminiu, un aruncător de grenade antitanc calibru 40 mm, lovituri cu grenadă antitanc calibru 85 mm, componente de luptă calibru 300 mm, exploziv militar, platforme telecomandate fără armă pentru vehicule blindate.

În 2014, Turcia a cumpărat din România armament în valoare de doar 1,47 milioane de euro, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii ani. În 2014, Turcia a cumpărat din România componente de luptă 107 mm şi 122 mm pentru rachetă nedirijată, profile extrudate de aluminiu, piese de schimb pentru container de tuburi lansatoare, hexogen flegmatizat – amestec TNT, compoziţii cu amestec de RDX şi TNT.

În 2013, Turcia a cumpărat armament românesc de 2,53 milioane de euro: piese de schimb pentru containere de tuburi lansatoare, componente de lovitură reactivă, muniţie de calibru mic, componente de luptă calibru 122 mm şi 107 mm, veste antiglonţ.

În 2012, exporturile de armament către Turcia s-au ridicat la 2,5 milioane de euro. Turcii au cumpărat în 2012 muniţie, lovituri de tun calibrul 107 mm, veste antiglonţ, containere pentru tuburile lansatoarelor de rachete, componente pentru lovituri calibrul 107 mm, documentaţie de execuţie pentru componente de luptă, 5 pistoale-mitralieră, extractor de tuburi rupte de calibru mic.

Valoarea maximă a licenţelor de export pentru Turcia, din perioada 2012-2015, s-a ridicat la aproximativ 28,2 milioane de euro, exporturile propriu-zise ridicându-se în total la doar aproximativ 15 milioane de euro.

Emiratele Arabe Unite sunt un client ocazional de armament al României. În perioada 2012-2015, armament românesc a plecat acolo doar în 2015, în valoare de doar 652.000 de euro. Arabii au cumpărat lunete pentru arme şi au reparat trei elicoptere militare de atac, contractele fiind la nivel guvernamental.

Valoarea maximă a licenţelor de export de armament pentru perioada respectivă s-a ridicat la un total de 1,83 milioane de euro.

Iordania este de asemenea un client sporadic pentru armamentul românesc. În perioada 2012-2015, România a exportat armament în Iordania doar în 2013, în valoare de 2,3 milioane de euro. Nu a fost însă vorba de arme propriu-zise, ci de servicii de reparaţii pentru 3 elicoptere de transport şi echipament pentru elicoptere de transport.

Valoarea maximă totală a licenţelor de export de armament pentru Iordania, în perioada respectivă, s-au ridicat la 2,29 milioane de euro.

Citește și: