Mihaela STOICA
Mădălina CHIŢU
27582 vizualizări 17 apr 2014

160 de lei este preţul minim al unui coş de cumpărături pentru masa de Paşte în Carrefour. De banii aceştia puteţi cumpăra pulpă de miel, lapte, ouă, caşcaval, salam, unt, făină, zahăr, bere, ceapă, cartofi, roşii, salată, o băutură răcoritoare, o sticlă de apă minerală, una de vin, un kilogram de portocale, o figurină de ciocolată, cafea, precum şi vopsea de ouă. Acelaşi coş de cumpărături este cu peste 40 de lei mai scump într-un Mega Image.

 În 15 aprilie, gândul a colindat reţelele comerciale Kaufland, Mega Image, Auchan, Carrefour, Billa şi Cora, unde a umplut un coş cu produse gata preparate sau ingrediente pentru masa de Paşte.

 

Gândul  precizează că preţurile sunt cele afişate la raft în data de 15 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoţie. Preţurile sunt cele afişate în Kaufland Mihai Bravu, Mega Image Tineretului, Auchan Berceni, Cora Sun Plaza, Carrefour Grand Arena, Billa Dristor. Mărcile produselor au fost alese aleatoriu. Deşi vor fi nelipsite de pe masa de Paşte a celor mai mulţi dintre români, pâinea, cozonacul şi pasca nu le-am putut include în coş, pentru că nu am găsit acelaşi tip de produs în mai mult de trei magazine. În aceste condiţii, am creat o categorie suplimentară în care le-am adăugat alături de alte alimente sau preparate pe care românii le vor folosi sau degusta în această duminică.

O diferenţă considerabilă am găsit-o la carnea de miel, pe care mulţi români o vor degusta în zilele de Paşte. În Mega Image, un kilogram de pulpă de miel marcă proprie costa 20,99 de lei, în timp ce în Cora preţul era de 31,99 de lei. 

Click pentru a mări!

O altă diferenţă am constatat-o la salam. Am ales tradiţionalul salam de Sibiu care, deşi mai scump, poate reprezenta o opţiune pentru completarea aperitivelor de Paşte. Magazinul Carrefour comercializa kilogramul de salam la un preţ de 59,55 de lei, în timp ce la Mega Image se vindea la un preţ de 81,93 de lei.

În privinţa ouălor, cel mai ieftin cofraj care conţinea 30 de bucăţi marcă proprie putea fi cumpărat tot de la Carrefour, la un preţ de 8,99 de lei. La Kaufland preţul unui cofraj de 30 de ouă era 13,99 de lei. Pentru a înroşi ouăle, conform tradiţiei, pe rafturile de la Cora se comercializa cea mai ieftină vopsea - 1,39 de lei. Aceeaşi marcă de vopsea putea fi cumpărată din Billa la un preţ de 2,19 lei.

Ouăle pentru Paşte pot fi cumpărate deja colorate. Un cofraj de 10 ouă multicolore avea acelaşi preţ de 9,99 de lei în Kaufland, Carrefour şi Billa. Cele mai scumpe ouă deja vopsite se puteau găsi la Mega Image - 14,99 de lei.

Click pentru a mări!

În hipermarketuri se găsesc şi produse pentru românii cu dare de mână. Mânzat adus din Statele Unite, pui roşu vegetarian adus din Germania, cozonac italienesc, alături de un vin vechi românesc sunt delicatese care se pot regăsi, în ziua de Paşte, pe mesele românilor bogaţi. Un coş cu astfel de produse costă, cel puţin, aproape 2.500 de lei, potrivit unui calcul gândul publicat luni.

Ce preţuri vor fi în zilele următoare

În ultimii ani, coşurile cadou reprezintă cea mai la îndemână variantă pentru a-i surprinde pe cei dragi atât cu ocazia Sărbătorilor Pascale, cât şi cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.

Reporterii gândul au căutat în hipermarketuri şi cel mai ieftin coş cadou, în care să se regăsească produse tradiţionale de Paşte. Astfel, în Cora am găsit cel mai ieftin astfel de coş, preţul lui fiind de 29,95. De aceşti bani beneficiaţi de un mini panetone, o sticlă mică de vin, la 0,25 de mililitri, un iepuraş de ciocolată şi mini-cutie de bomboane de ciocolată. La polul opus se află coşul cadou pe care îl veţi găsi la Billa. Pentru acesta va trebui să scoateţi din buzunar aproape de 5 ori mai mult, adică 129 de lei. De aceşti bani veţi primi o sticlă de vin mare, un panetone mare, o cutie de bomboane de ciocolată, cafea şi câteva borcane şi cuti mici cu delicatese.

Reprezentanţii lanţurilor de hipermarket pe care reporterii gândul le-au colindat au precizat că acestea nu sunt preţurile finale pentru Sărbătorile de Paşte. „Vor mai exista mici schimbări în ceea ce priveşte preţul afişat la raft, dar reduceri consistente nu vor exista. Diferenţele vor fi de câţiva bani, o diferenţă insesizabilă”, au precizat reprezentanţii hipermarketurilor.

La începutul lunii în curs, după introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la pe litrul de carburant, gândul a mers în marile lanţuri de magazine pentru a vedea cât costă după 1 aprilie o parte dintre produsele pe care le cumpără mulţi români. La calculul făcut în 3 aprilie, Carrefour a reieşit cea mai ieftină reţea de comerţ modern, în timp ce Mega Image cea mai scumpă. La coşul pe care gândul l-a făcut de Crăciun, cea mai ieftină reţea a ieşit Kaufland.

Citește și: