Liviu Iancu
302 vizualizări 7 aug 2014

"Sancţiunile împotriva statelor UE afectează şi România, chiar dacă noi nu exportăm foarte mult alimente pe piaţa rusă. În 2013, România a exportat în Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. România ar putea fi însă afectată, pentru că o serie de alte ţări din UE, care exportau masiv în Rusia, vor trebui să-şi găsească altă piaţă de desfacere şi vor crea astfel presiune şi asupra producătorilor români, printr-o concurenţă agresivă", a declarat Constantin pentru MEDIAFAX.

El afirmă că se impune o discuţie rapidă la nivelul Uniunii Europene şi trebuie luate măsuri ferme în faţa unei situaţii în care, în mod natural, fiecare stat va încerca să-şi protejeze propria industrie.

"Preocuparea mea este să le ofer producătorilor români o piaţă de desfacere care să nu fie alterată de producţiile care nu se mai vând în Rusia. Doar exporturile de legumele şi fructele din UE către Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca să dăm doar un exemplu", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat că în relaţiile comerciale cu România, Rusia a fost "necinstită" în anii trecuţi, atunci când a respins alimente româneşti pe motive de standarde de calitate.

"După interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, România sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifică acum că şi acelea au fost decizii politice", a continuat Constantin.

Ministrul a adăugat că a vobit joi cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a afirmat că săptămâna viitoare va avea loc o reuniune la nivel tehnic la Bruxelles pe această temă.

"El a spus că pe măsură ce se vor cunoaşte exact care sunt sancţiunile şi domeniile supuse sancţiunii, Comisia va reacţiona prompt", a precizat Constantin.

Premierul Dmitri Medvedev a anunţat joi că Rusia a decreta o "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.

Interdicţia se referă la carnea de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

"Interdicţia va putea fi ridicată însă dacă partenerii noştri vor da dovadă de o abordare constructivă", a declarat Medvedev într-o intervenţie televizată.

Embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluşi şi cetăţenii ruşi vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deşi orice tentativă de a profita de situaţie pentru a revinde produsele interzise va fi "aspru pedepsită".

Citește și: