Ramona LOZNIANU
12262 vizualizări 5 iul 2011

În speranţa unor rezultate cât mai bune la bacalaureat, părinţii pot cheltui între 200 şi 700 de lei lunar, în funcţie de numărul materiilor la care copiii lor fac meditaţii.

Spre deosebire de situaţia de acum zece ani, notele de la bacalaureat reprezintă acum unul dintre criteriile pentru admiterea la multe facultăţi, aşadar miza e mai mare.

"Aproape toţi colegii mei au făcut meditaţii la matematică, aproximativ jumătate la română şi câţiva la biologie, care dau la medicină", spune o absolventă de matematică-informatică de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti.

"La noi în clasă, cam jumătate au făcut meditaţii, în special la română, pentru că suntem la filologie, dar şi la istorie. Meditaţiile se fac în ultimul an", spune Alexandru Georgescu, absolvent al liceului George Călinescu din Bucureşti.

CITEŞTE ŞI: REZULTATE BAC 2011. Cele mai bune şi cele mai proaste LICEE DIN ORAŞUL TĂU

Cât te costă să ai un copil în clasa a XII-a?

Răspunsul la această întrebare diferă în funcţie de oraş, profilul pe care îl urmează copilul şi numărul de materii la care face meditaţii.

În Bucureşti, preţul mediu pentru o şedinţă este de 60-70 lei la matematică şi limba română, şi de 50 de lei la celelalte materii. Sunt şi situaţii în care o şedinţă de meditaţii costă 90 sau chiar 120 de lei, dar sunt excepţii. Un studiu Daedalus publicat în luna mai din 2010, indica o medie de 45 de lei pe şedinţă.

Aşadar, un părinte din Bucureşti al cărui copil ar face meditaţii pentru toate cele trei probe scrise de la bacalaureat, ar trebui să plătească aproximativ 180 lei săptămânal, ceea ce ar însemna peste 700 de lei pe lună.

De cele mai multe ori însă, elevii de la profilul matematică-informatică fac meditaţii la două materii, dintre care una este obligatoriu matematica. Cea de-a doua poate fi fizică sau limba şi literatura română şi mai rar informatică sau biologie. Astfel, pentru două materii, costurile s-ar ridica la 120-140 de lei, adică 480-560 lei lunar.

"Am făcut meditaţii la matematică şi fizică, atât pentru bacalaureat, cât şi pentru facultate, pentru că vreau să dau la Construcţii. În clasa mea, majoritatea a făcut meditaţii la matematică şi fizică. Doar vreo patru au făcut şi la română. Preţurile variază între 50 şi 90 de lei. Ai mei au plătit peste 40 de milioane de lei", spune un absolvent al Colegiului Naţional Matei Basarab din Bucureşti.

"Aproape toţi colegii mei au făcut meditaţii la matematică şi informatică, iar la română cam jumătate. Au fost unii care au făcut meditaţii încă din clasa a XI-a", povesteşte Corina, absolventă a Colegiului Naţional Iulia Haşdeu, care a dat bacalaureatul anul trecut.

Cei mai mulţi elevii care urmează profilul uman, filologie sau ştiinţe sociale, aleg să facă meditaţii în special la limba română şi, rareori, la istorie sau geografie. Ponderea elevilor de la profil uman care fac meditaţii la cel puţin o materie este însă mai mică decât a celor de la real. Astfel, costurile părinţilor cu un copil la profil uman se pot limita la 200-240 de lei lunar.

"Colegii mei au făcut meditaţii, în special, la română. Cam jumătate dintre ei. Din 30, cam 13-14 au făcut meditaţii în ultimul an", spune Vlad Marin din Colegiul Naţional Octav Onicescu din Bucureşti.

CITEŞTE ŞI: BAC 2011. "Ce a picat la bac? Tot liceul". Ce glume au apărut pe internet după ce 55,53% dintre elevi au picat examenele. PLUS: Ce notă a luat "Hitler" la bacalaureat - video

Costuri mai mici în provincie

Preţurile pentru o şedinţă de meditaţii sunt mai scăzute în provincie. Aici, tariful este de 30-35 de lei, dar poate ajunge şi la 50-60 de lei, în cazul profesorilor care pregătesc elevi pentru admiterea la facultate.

"În Mangalia, tariful era de 50-60 lei. Majoritatea colegilor mei au făcut meditaţii la matematică pentru bacalaureat, iar la română pentru facultate", spune o absolventă de clasa a XII-a (profil matematică-informatică), care a dat examenul de bacalaureat anul trecut.

Potrivit studiului Daedalus din 2010, o şedinţă de meditaţii în provincie costa, în medie, 35 de lei.

Sumele cheltuite lunar de o familie pentru meditaţiile unui copil diferă de la o zonă la alta, potrivit studiului citat. Astfel, în Bucureşti, o familie plătea, în 2010, 265 de lei, în Banat - 149 lei, în Oltenia - 170 de lei, în Ardeal - 148 de lei, în Muntenia - 193 de lei, în Dobrogea 214 lei, iar în Moldova - 190 de lei.

CITEŞTE ŞI: REZULTATE BAC 2011. Povestea olimpicului din Braşov care a luat 9,90 la BAC. PLUS: De ce nu face contestaţie pentru nota maximă

Meditaţiile, o piaţă de 300-320 de milioane de euro în 2010

Piaţa meditaţiilor din România se ridica la 300-320 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown la cererea Fundaţiei Dinu Patriciu.

Ponderea elevilor cu vârste între 6 şi 19 ani care făceau meditaţii, în mediul urban, era de 27%, în timp ce la nivel naţional doar 17% dintre aceştia luau lecţii în particular, potrivit studiului citat.

Cei mai mulţi elevi făceau meditaţii la matematică (44%), limbă şi literatură română (18,8%) şi engleză (18,7%).

În ceea ce priveşte frecvenţa, cei mai mulţi elevi (65%) mergeau la meditaţii o dată pe săptămână.

La capitolul motivaţie, 57% au răspuns că iau lecţii în particular pentru a-şi aprofunda cunoştinţele, 20% pentru a intra la liceu sau la facultate şi 13% pentru pregătirea testelor naţionale sau bacalaureat.

Rezultatele la bacalaureat de anul acesta au indicat o rata de promovabilitate de 45% la nivel naţional, cea mai mică din ultimii 20 de ani.

Citește și: