Biro ATTILA
27746 vizualizări 22 apr 2013

Final de proces pentru fostul senator PSD Cătălin Voicu. Curtea Supremă a judecat, luni, ultimul termen în dosarul de corupţie al senatorului. Procesul trebuia să se termine pe 25 martie, însă lui Cătălin Voicu i s-a făcut rău exact înainte să fie audiat de instanţă. Aşa se face că la ultimul termen de recurs au fost audiaţi toţi inculpaţii din dosar, mai puţin Cătălin Voicu.

Curtea Supremă a dispus condamnarea lui Cătălin Voicu la 7 ani de închisoare, după ce, iniţial, politicianul fusese condamnat la 5 ani de închisoare. Omul de afaceri Marius Locic a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. De asemenea, fostul judecător Florin Costiniu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă i-a fost aplicată şi lui Costel Căşuneanu. 

UPDATE 09.10 Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost transferat luni noaptea de la Spitalul Floreasca la Spitalul Penitenciar Rahova, au precizat pentru gândul reprezentanţii spitalului penitenciar.

UPDATE 00:30 Marius Locic s-a prezentat la arestul Poliţiei Capitalei. De aici, el va fi transferat la un penitenciar.

Ce se întâmplă în continuare

Curtea Supremă va transmite decizia de luni intanţei de executare, adică Tribunalului Bucureşti. Mai departe, Tribunalul Bucureşti va pune în aplicare sentinţa: prin intermediul Poliţiei, va identifica unde se află Cătălin Voicu şi Marius Locic, condamnaţi la închisoare cu executare.

Voicu se află la Spitalul Floreasca. În cazul lui Adrian Năstase, au fost nevoie de şase zile pentru ca acesta să fie transferat de la Spitalul Floreasca la penitenciar. În cazul fostului premier, însă, a fost vorba de o presupusă tentativă de suicid prin împuşcare. În principiu, mandatele de executare sunt puse în aplicare în cel mult 24 de ore. 

Costiniu rămâne cu pensia de 16.000 de lei

Florin Costiniu, a fost judecător la Curtea Supremă, unde a deţinut funcţia de şef al Secţiei Civile. După declanşarea cercetărilor în dosarul său, Florin Costiniu s-a pensionat şi beneficiază de o pensie de magistrat în valoare de 16.000 lei. În plus, acum, Costiniu este şi avocat în Baroul Bucureşti. Ziardecluj a relatat că fostul judecător Costiniu a pledat într-un proces civil în care, pe vremea când era judecător, a dispus strămutarea. Costiniu nu a dorit să comenteze acest aspect. În cazul său Curtea Supremă a dispus un termen de încercare de 9 ani. În această perioadă Costiniu nu trebuie să mai comită vreo infracţiune pentru că altfel condamnarea cu suspendare se transformă în închisoare cu executare. 

În acest moment, singura consecinţă pentru Florin Costiniu ar putea fi excluderea din avocatură. Potrivit statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. "În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58. 

 

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 în România: ce fac de ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 elevii din Tulcea. ZIUA PĂMÂNTULUI, motiv de sărbătoare şi pentru Google. VIDEO

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 Google Doodle. Observă surprizele de ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 din logo-ul Google. VIDEO

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013, sărbătorită astăzi de Google printr-un Doodle. ZIUA PĂMÂNTULUI: cum a apărut şi unde se sărbătoreşte. De ZIUA PĂMÂNTULUI, descoperă minunile naturii din logo-ul Google. VIDEO

Fostul senator Cătălin Voicu nu a ajuns în ziua procesului la Curtea Supremă. Avocatul său, Ion Cazacu, a susţinut că Voicu s-a internat de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă luni dimineaţă.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea procesului:

UPDATE 21:09 Instanţa a pronunţat sentinţa. Cătălin Voicu merge la închisoare.

UPDATE 18.34 Instanţa a anunţat că se retrage pentru deliberare în dosarul Voicu.

UPDATE 18.10 Fostul senator Cătălin Voicu a fost internat, luni, în Clinica de chirurgie 3 de la Spitalul Floreasca din Capitală, cu diagnosticul rectoragie şi anemie secundară, fiind supus unor investigaţii amănunţite, întrucât are şi alte boli, a declarat pentru Mediafax şeful clinicii, Mircea Beuran.

"Au fost multe discuţii în legătură cu internarea fostului senator Cătălin Voicu. Acesta a ajuns luni dimineaţă la spital în urgenţă, având rectoragie, adică pierdere de sânge prin rect, dar şi anemie secundară. Totodată, pacientul are şi alte suferinţe, precum diabet, boală de inimă şi obezitate, în prezent fiind supus unor investigaţii medicale complexe", a spus medicul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie 3 de la Spitalul Floreasca.

Iniţial, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, dr. Bogdan Opriţa, a declarat că Voicu nu este internat în unitatea medicală.

Managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Radu Macovei, a precizat că a fost o confuzie de nume, fiind căutat printre persoanele internate în unitatea medicală Mădălin Voicu, nu Cătălin Voicu.

UPDATE 18.05 Deşi procesul lui Cătălin Voicu s-a terminat, în sală este încă prezent parapsihologul Aliodor Manolea. Pe durata procesului, Manolea s-a întreţinut cu reprezentanţii familiei lui Voicu. În cele 7 ore de proces, parapsihologul a butonat telefonul mobil. La termenul precedent, el a declarat că face "un studiu la Curtea Supremă".

UPDATE 17.04 La ieşirea de la instanţă, fostul judecător Florin Costiniu a declarat că este nevinovat şi că nu se teme de nimic. Întrebat dacă se aşteaptă la o condamnare, acesta a menţionat următoarele: "Sunt nevinovat, nu mă tem de nimic". Omul de afaceri Costel Căşuneanu a precizat că, pentru el, nu există decât o singură soluţie şi anume achitarea; "Nu mă aştept la o condamnare, sunt nevinovat, nu am cum să intru la puşcărie". Omul de afaceri Marius Locic a precizat că acum soarta sa este în mâinile lui Dumnezeu. "Dacă bunul Dumnezeu va dori să fiu în puşcărie, atunci voi fi în puşcărie. Totul este în mâinile Domnului", a declarat Marius Locic. Sentinţa este aşteptată în următoarele ore.

UPDATE 16.57 Marius Locic, în ultimul cuvânt: "Vă rog să îmi redaţi demnitatea de a fi om de afaceri. Vă rog să luaţi în calcul că am în derulare multe proiecte. Cu toată sinceritatea vă spun că sunt nevinovat".

UPDATE 16.55 Preşedintele completului, judecătoarea Livia Stanciu, a precizat că sentinţa va fi pronunţată la finalul zilei.

UPDATE 16.52 Florin Costiniu, în ultimul cuvânt: "Sunt şi mă declar nevinovat. Această poveste nu este o telenovelă, ci o dramă obositoare. Eu doar am cedat unor rugăminţi ale unei persoane în care am şi acum încredere. Eu m-am uitat doar pe nişte hârtii. Am comunicat un termen sau două. Nu cred că acestea sunt elemente ale unei infracţiuni de corupţie. Nu am bănuit că participăm la o acţiune ilicită. Niciodată nu am avut un limbaj codificat. Convorbirile mele cu Voicu nu au un caracter penal. Eu mă consider nevinovat. Argumentele Parchetului sunt firave. Nu vă cer clemenţă şi nici milă".

UPDATE 16.41 Unul dintre avocaţii lui Cătălin Voicu a depus la dosar o adresă din partea familiei din care ar rezulta că fostul senator ar fi internat la Floreasca şi suspect de cancer de colon. În ultimul cuvânt, Costel Căşuneanu a declarat: "Poza mea procesuală este aceeaşi. Nu sunt vinovat. Vă rog să mă achitaţi".

UPDATE 16.11 Procurorul prezintă ultimele contraargumente la pledoariile avocaţilor. Urmează ca inculpaţii din dosar, Costel Căşuneanu, Florin Costiniu şi Marius Locic, să susţină o ultimă declaraţie în faţa magistraţilor. Este vorba de ultimul cuvânt al acuzatului. După această ultimă procedură, instanţa va rămâne în pronunţare. Cel mai probabil instanţa nu va pronunţa un verdict azi şi va anunţa o dată la care va dezvălui decizia.

UPDATE 16.10 Senatorul PSD Şerban Nicolae a venit la Curtea Supremă. Senatorul este amic cu Cătălin Voicu. Nicolae a precizat că l-a vizitat pe Voicu la spitalul Floreasca. Voicu ar fi suspect de cancer la colon. Anterior, reprezentanţii spitalului Floreasca au declarat că Voicu nu a fost internat acolo.

UPDATE 15.15 Avocaţii lui Marius Locic solicită instanţei anularea şedinţei de fond şi rejudecarea dosarului. Avocaţii susţin că Locic a fost condamnat pe nedrept pentru că el este nevinovat.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013, sărbătorită în România: ce fac de ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 elevii din Tulcea. ZIUA PĂMÂNTULUI, motiv de sărbătoare şi pentru Google. VIDEO

UPDATE 14.52 Avocaţii omului de afaceri Costel Căşuneanu susţin că în dosar au fost anexate interceptări telefonice realizate ilegal, fără mandat judecătoresc. Avocaţii solicită eliminarea acestor convorbiri şi achitarea lui Căşuneanu.

UPDATE 13.41 Alice Drăghici, avocata fostului judecător Florin Costiniu: "Sunt convinsă că veţi aplica o judecată dreaptă, fără a ţine seama de algoritmi. Cstiniu este prezentat drept un personaj tenebros în cârdăşie cu un politician veninos. Sunt şocată de modul în care procurorul v-a cerut să-l condamnaţi pe Costiniu. Nu înţeleg cum poate fi condamnat un intelectual, un profesor emerit ca domnul Costiniu, doar pentru că avea o relaţie de normalitate cu un personaj politic, un jurist eminent ca domnul Voicu sau cel puţin era atunci".

UPDATE 13.37 Avocatul Marian Nazat susţine că instanţa nu ar trebui sp-l condamne pe Costel Căşuneanu la închisoare cu executare, pentru că omul de afaceri este mare contribuabil, iar companiile sale au un număr mare de angajaţi.

UPDATE 12.51: Avocatul Gheorghiţă Mateuţ susţine pledoaria în apărarea omului de afaceri Costel Căşuneanu. Avocatul susţine că omul de afaceri este nevinovat şi că a fost sincer în faţa procurorilor, dar şi a instanţei.

UPDATE 12.27: Avocaţii lui Voicu susţin că acesta trebuie achitat pentru că nu a comis nicio infracţiune. "Toate acuzaţiile se rezumă la un simplu împrumut. Nu există dovezi legate de traficul de influenţă", spune unul dintre avocaţii lui Voicu.

UPDATE 12.01: Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, dr. Bogdan Opriţa, a declarat pentru MEDIAFAX că Voicu nu este internat în unitatea medicală.

UPDATE 11.30 Avocatul lui Cătălin Voicu susţine pledoaria în favoarea clientului său care nu este prezent în sală. Avocatul Ion Cazacu susţine că Voicu este nevinovat. În apărarea sa, citează o decizie a CEDO. "Arestarea lui Cătălin Voicu a fost pregătită cu 24 de ore  înainte ca ea să fie efectuată. Stenograme din dosar au fost scurse în presă", susţine Cazacu.

UPDATE 11.13: Procurorul DNA susţine că obiectul traficului de influenţă realizat de omul de afaceri Costel Căşuneanu prin Voicu şi Costiniu era o decizie favorabilă într-un contract cu statul în valoare de 30 de milioane de euro. "În cazul lui Căşuneanu, considerăm că acţiunile sale au afectat grav principiile statului de drept. Vă rugăm să-l condamnaţi la 4 ani de închisoare cu executare", a declarat procurorul DNA. Reprezentantul DNA a mai cerut condamnarea omului de afaceri Marius Locic la 5 ani de închisoare cu executare.

UPDATE 11.02: Procurorul DNA susţine că şi sentinţa lui Voicu trebuie majorată de la 5 ani la maximul prevăzut de lege. "Vă cer să aplicaţi pentru inculpatul Voicu o pedeapsă de 9 ani de închisoare. Inculpatul a încercat să zădărnicească aflarea adevărului. Veţi constata un şir de infracţiuni de trafic de influenţă. A penetrat instanţe, poliţie, instituţii de învăţământ", a declarat procurorul DNA.

UPDATE 10.59: Procurorul DNA susţine recursul procuraturii. Procurorul susţine că pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare este prea blândă pentru un fost judecător la Curtea Supremă. "Pentru Florin Costiniu apreciem că trebuie aplicată o pedeapsă de şase ani de închisoare. Inculpatul Costiniu a afectat grav prestigiul Curţii Supreme", a declarat procurorul Cameluş Păduraru.

UPDATE 10.47: Curtea respinge cererea avocaţilor lui Cătălin Voicu de a amâna procesul. Instanţa dispune judecarea lui Voicu fără ca acesta să fie prezent în sala de judecată.

UPDATE 10.45: Curtea Supremă susţine că din actele medicale rezultă că Voicu a fost internat la spital între 25 şi 28 martie. Din biletul de externare rezultă: "stare bună de sănătate, obez, suflu sistolic bun. Se recomandă un tratament cu aspirină aspacardin. Din acest bilet de externare nu rezultă că ar avea afecţiuni grave". Dintr-o altă fişă medicală, rezultă că în urma coronografiei nu rezultă afecţiuni ale inimii, a precizat preşedintele completului de judecată.

UPDATE 10.04: Instanţa a suspendat şedinţa pentru a verifica actele medicale depuse de avocaţii lui Voicu

UPDATE 9.58: Un alt avocat susţine că Voicu a fost supus unei coronografii la inimă. "Starea de sănătate nu îi permite să fie la proces", a declarat Ion Cazacu.

UPDATE 9.53: A început procesul lui Cătălin Voicu. Fostul senator lipseşte. Ceilalţi inculpaţi sunt prezenţi. La dosar, avocaţii au depus documente medicale. Avocatul lui Ion Cazacu spune că Voicu s-a internat de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă în această dimineaţă. Avocatul susţine că până sâmbătă, 20 aprilie, a fost internat în spital.

UPDATE 9.27: Fostul senator Cătălin Voicu nu a ajuns la Curtea Supremă. Avocaţii săi nu ştiu unde este fostul parlamentar. În sala de judecată, este prezent, la fel ca la termenuil anterior, parapsihologul Aliodor Manolea, cel care l-a consiliat în 2009 pe preşedintele Traian Băsescu.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Final de proces pentru fostul senator PSD Cătălin Voicu. Curtea Supremă judecă, luni 22 aprilie, ultimul termen în dosarul său de corupţie. Procesul trebuia sa se termine pe 25 martie, însă lui Cătălin Voicu i s-a făcut rău exact înainte să fie audiat de instanţă. Astfel că la ultimul termen de recurs au fost aduiaţi toţi inculpaţii din dosar, mai puţin Cătălin Voicu.

Judecătorii urmează să-i asculte ultima pledoarie şi apoi să pronunţe o sentinţă finală. Pe 1 iunie 2012 un complet de trei judecători ai Curţii Supreme l-a condamnat pe Cătălin Voicu la cinci ani de închisoare cu executare.


În acelaşi dosar, fostul judecător Florin Costiniu de la ICCJ a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Recursul sentinţei va fi judecat de completul de cinci judecători ai ICCJ.

Decizia acestui complet va fi definitivă şi executorie. Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

"Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toată Procuratura României, ai toată Justiţia în mână"

În dosarul lui Cătălin Voicu a fost inserată şi o serie de stenograme. Unele arătau că fostul senator îşi crease o reţea de poliţişti şi judecători care îi ascultau ordinele. În interceptări, fostul senator PSD vorbeşte despre intenţia de a deveni ministru de interne în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale. Într-o atare situaţie, Voicu povesteşte cum ar vrea să-l aresteze pe Neculai Onţanu şi să-i facă dosare lui Gabriel Oprea. Redăm în continuare din stenogramele din dosar:

Voicu Catalin:  Baga-mi-as p.... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot...Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toti, dom'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: "Dom'ne, nu-i e rusine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!" (...)

Voicu Catalin: ...asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci .....se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da....

Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu...Voicu Catalin: Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea...

Mazare Alexandru: Da' ai sa arestezi? Dumneavoastra?

Voicu Catalin: Da, am Politia, vreau sa-l arestez pe Ontanu, vreau sa-i fac dosare lu' Oprea, credeam ca poate vine de la ...de la...de jos dosaru', sus merge snur! Pentru ca eu sunt singuru' personaj care am tot...toata cane...conexiunea in mana, si-ai vazut ca Procuratura, in Justitie si...

Mazare Alexandru: Am o intrebare ca sa inteleg...

Voicu Catalin: Da.

Mazare Alexandru: Sunteti cu Vanghelie, da?

Voicu Catalin: Da. (....) Colegule, asculta ce-ti spun! Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania! Acu', daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune. Eu acuma am....(neinteligibil)... da' greu. pana acum n-am ....(neinteligibil) ...ministeru' asta...(neinteligibil) ....intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana....(...)"

LOTO - LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 21 aprilie. Premiul cel mare la LOTO 6/49, de 5,8 milioane de euro, nu a fost câştigat

Citește și: