13270 vizualizări 26 iun 2009

Biserica Ortodoxă Română speră ca la sfârşitul anului să poate începe lucrările de construcţie la Catedrala Mântuirii Nemului. Ansamblul se va întinde pe 11 hectare de teren, situate lângă Palatul Parlament. Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălţime de 110 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter şi va avea o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, adică de zece ori mai mică decât Casa Poporului. Catedrala va fi o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea intra aproape 5.000 de pelerini, însă slujba ar putea fi urmărită de la faţa locului chiar de 125.000 de credincioşi! "Am ajuns la această cifră după ce am hotărât că toate imaginile din altar vor putea fi urmărite pe ecrane ce vor fi monate pe holuri şi în exteriorul Catedralei. Este un spaţiu liturgic nu exagerat de mare, dar suficient cât sã cuprindã cât mai mulţi pelerini. Întregul complex va avea forma unui potir în cupa cãruia este biserica", a declarat Preafericitului Părinte Daniel.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a spus că lucrarea ar putea costa aproape 400.000 de milioane de euro, bani în care sunt incluse finisajele, sculptura şi pictura.

Clădirea va avea cinci etaje, între care trei subterane şi două deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane şi două spaţii de cazare, totalizând 500 de locuri. De asemenea, lăcaşul va avea trei altare şi un pridvor care va rămane deschis zi şi noapte. De asemenea, Catedrala va avea două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, şi s-ar putea ca la subsol să mai existe un al treilea hram Sfântul Dionisie.

Biserica va fi construită în stil bizantin românesc, având un pridvor generos, unde vor fi pictate imagini ale tuturor mănăstărilor reprezentative din România şi din diaspora. Conform temei de proiectare, stilul noii catedrale va fi românesc, iar concepţia arhitecturală va exprima tematica teologică. "Avem nevoie de spaţii pentru întâlnirea pelerinilor şi mă refer aici, nu numai la cei care vor veni din ţară, cât şi la cei care locuiesc în afara graniţelor. Vom amenaja spaţii unde pelerinii să poată mânca pentru că, în afară de hrana spirituală, au nevoie şi de cea fizică", a declarat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezent la al doilea simpozion privind proiectul de construire a Catedralei.

El a precizat că au fost prevăzute atât spaţii de conferinţă şi de întâlniri, cât şi locuri pentru agapele pelerinilor şi că mai târziu vor fi construite alte două clădiri anexe ale şcolilor teologice din ţară. Catedrala ar putea fi terminată în şase, şapte ani, constructorii estimând că trei ani ar fi necesari pentru "lucrarea la roşu".

Pentru demararea lucrărilor au fost necesare 23 de avize de construcţie şi devierea unor instalaţii şi dacă vor fi definitivate proiectele, lucrările de construcţii ar putea începe la sfârştitul anului. La începutul anului 2006, Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea construcţiei catedralei pe amplasamentul din Dealul Arsenalului. Pe baza unui proces-verbal, cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut în proprietatea Patriarhiei Române.

PF Daniel şi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ordodoxe Române au sfinţit, în 29 noiembrie 2007, piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului.

La sfârşitul anului trecut, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Românei, părintele Constantin Stoica, declara că lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului vor începe în aprilie 2009.

 

Citește și: