Florin Zafiu
Firuta Flutur
1678 vizualizări 29 nov 2018

Câteva sute de oameni au rupt, joi, cordoanele de jandarmi instituite în apropierea Catedralei Mântuirii Neamului, încercând să ajungă mai repede să treacă prin altarul lăcaşului de cult.

"S-a făcut o breşă în dispozitivul care asigura fluxul organizat de acces în Catedrală. Mai mulţi oameni au dat gardurile deoparte şi s-au îmbulzit la intrarea în Catedrală. În jur de 400-500 de persoane. Acum, colegii mei reorganizează acel dispozitiv, pentru a asigura fluxul normal", a declarat pentru Mediafax, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Nu au fost persoane rănite sau accidentate. La faţa locului, sunt mobilizaţi aproximativ 100 de jandarmi.

Joi este ultima zi în care credincioşii mai pot trece prin altarul sfinţit al Catedralei Mântuirii Neamului.

Incidentele rezonează cu o postare a cântăreţului Florin Ristei, care nu a înţeles spiritul de turmă şi i-a criticat pe enoriaşii participanţi la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului de duminică:

”Vă rog să mă faceţi să înţeleg spiritul ăsta de turmă. Am ales poza asta, fiind cea mai recentă. Este de azi, de la inaugurarea edificiului. Oamenii se călcau în picioare pentru un loc în faţă. Hai să mai zic o dată: un loc în faţă. De ce? Din acelaşi motiv din care se îmbulzesc şi la poarta de îmbarcare şi stau în picioare doar ca să fie primii, din acelaşi motiv din care claxonează în trafic când sunt în spatele tău şi alte situaţii similare. De ce? Dacă eşti mai aproape de gard ţi se iartă mai multe păcate? Dacă nu stai 20 minute în picioare la coadă, nu te mai urci în avion? De unde «dorinţa» asta arzătoare de a fi primul, de a te îmbulzi şi de a te călca în picioare? Nu o pot înţelege!“

Peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de invitaţi au participat, duminică, la sfinţirea altarului Catedralei Mântuirii Neamului. Mulţi dintre enoriaşi, sătui de frig şi de stat la coadă, s-au îmbrâncit după slujbă cu jandarmii pentru a ajunge în lăcaşul de cult şi a trece prin altar.

Încă de la ora 7:30, la intrarea în Catedrala Mântuirii Neamului erau aşezaţi deja la coadă mii de oameni. Veniseră din toate colţurile ţării, ca să asiste la sfinţirea altarului impozantului edificiu la care se lucrează de 11 ani. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale şi cu steaguri tricolore, aduşi de preoţi cu autocarele de prin judeţe, credincioşii spuneau erau gata să rabde ore bune în frig pentru a putea trece prin altarul sfinţit. Pentru asta stătuseră în autocare, trenuri şi maşini chiar şi 7-8 ore. "Suntem la inaugurarea primului spital duhovnicesc, singurul care s-a realizat. Ceea ce se reclama, să se construiască un spital, uitaţi că s-a construit. Îl aveţi în faţa dumneavoastră", spune un enoriaş, cu referire la numeroasele critici vehiculate de internauţi, potrivit cărora cu cele aproximativ 110 milioane de euro, la cât se ridicau în noiembrie 2018 cheltuielile declarate de Patriarhie cu această construcţie, se puteau face alte clădiri utile, cum ar fi, spre exemplu, un spital.

La spitalul propriu-zis, au ajuns până la urmă nouă persoane, iar alte peste o sută au avut nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului, majoritatea acuzând lipotimii. Mulţi dintre enoriaşi au vrut însă să scape de frigul din Capitală şi să păşească mai repede în altar, aşa că au forţat cordonul şi gardurile puse de jandarmi.

"Eu am avut o experienţă, am călătorit pe undeva prin Asia şi am văzut acolo un milion de oameni care stăteau la rând pe aeroport. Nu se băga unul în faţa celuilalt. La noi, dacă sunt cinci români, din ăia cinci, doi vor să se bage în faţă. Ăştia suntem", povesteşte Constantin, venit din Bucovina la sfinţire.

Îmbrăcat în port popular, bărbatul crede  că banii daţi până acum pe Catedrala Mântuirii Neamului nu sunt mulţi, raportat la valoarea construcţiei şi semnificaţia ei pentru Ortodoxia română. "Pentru mine, ca un creştin practicant, la un popor care este preponderent creştin ortodox în România, nu a costat mult. Dar sunt şi cârcotaşi, care-şi dau cu părerea că a costat mult", conchide bucovineanul.

De altfel, majoritatea celor veniţi la sfinţirea altarului Catedralei apreciază că valoarea financiară a construcţiei este justificată, comparativ cu semnificaţia ei culturală pentru poporul român

"Am fost în străinătate şi merita şi România o catedrală la fel de frumoasă ca a altor ţări sau mai frumoasă", consideră Gelu.

"Sunt alte lucruri care au costat şi mai mult. Sunt alte lucruri care poate nu meritau făcute în ţara asta"", este de părere un alt credincios.

"Nu, nu mi se pare o sumă mare pentru asemenea capodoperă care o să fie la noi în România", crede o femeie.

Cu o înălţime de 120 de metri, adică cu 34 de metri peste Casa Poporului şi cu şase clopote, dintre care cel mare, de 25 de tone şi cu efigia chipul Patriarhului Daniel gravată pe el, se aude la peste 15 kilometri depărtare, Catedrala Mântuirii Neamului era o necesitate şi pentru George Becali. Patronul FCSB declară, în tonu-i cunoscut, că românul care nu calcă în biserică nu este patriot adevărat şi că un asemenea edificiu dăinuie peste ani, indiferent de costuri sau de cârcotaşi.

"Ce contează până la urmă pentru o ţară 100 de milioane de euro? Că atâta a fost. Bă, contează 100 de milioane? Păi, câte unul a furat 100 de milioane. Ce e 100 de milioane de euro? Eu azi sunt fericit de un miliard", arată afaceristul, nu înainte de a preciza că a donat două milioane de euro pentru Catedrală, când aceasta nici măcar nu era în proiect.

Catedrala are ca hram principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile, iar al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei.

 

Citește și: