Florin Zafiu
3791 vizualizări 24 nov 2018
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov precizează, sâmbătă, că organizatorul sfinţirii de duminică a Catedralei Mântuirii Neamului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfinţire a Catedralei.
 
În prezent, construcţia nu este finalizată, de aceea nu se poate pune în discuţie existenţa unei autorizări pentru siguranţa la incendiu, avertizează reprezentanţii ISU, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, precizând că autorizaţia de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă la finalizarea construcţiei, înainte de intrarea efectivă în funcţiune, potrivit destinaţiei declarată de beneficiar.
 
Pompierii recomandă celor aproximativ 50.000 de oameni aşteptaţi să participe duminică la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului să nu ţină sursele de foc în apropierea materialelor inflamabile, având în vedere că imobilul nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu.
 
Recomandările ISU Bucureşti-Ilfov pentru cei care vor să asiste la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului:
 
- manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;
- îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;
- nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;
- nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
- dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;
- nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;
- nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
- nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale.
 

Aproximativ 20.000 de bucureşteni şi peste 30.000 de pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi, dunminică, la sfinţire, au precizat pentru Mediafax, preoţi apropiaţi de organizarea evenimentului.

Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a primit, vineri, o amendă contravenţională în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier.

”Sancţiunea a fost aplicată în conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 6.6.5 din Normativul tehnic nr. C300/1994 de prevenire şi stingere a incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora", se arată în comunicatul de presă remis Mediafax de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor, prin două adrese adresele transmise pe 22 şi 23 noiembrie 2018.

"Întrucât, din punct de vedere tehnic, construcţia nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un şantier care nu poate asigura 100% condiţii de siguranţă pentru un număr foarte mare de participanţi, MAI a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie şi poliţie care vor acţiona în zonă, pentru prevenirea oricărei situaţii de risc pentru populaţie", precizează ISU Bucureşti Ilfov.

ISU nu poate o emite o autorizaţie de securitate la incendiu decât în momentul în care clădirea este recepţionată, situaţie care a fost transmisă reprezentanţilor Bisericii.

Evenimentul la care sunt aşteptaţi peste 50.000 de oameni va avea loc, duminică, pe răspunderea Patriarhiei Române.

"Între Patriarhie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost o informare făcută cu privire la faptul că se va întâmpla un eveniment, iar Inspectoratul a comunicat faptul că a luat la cunoştinţă şi că, având în vedere că este o clădire la care nu este terminată recepţia, organizatorul evenimentului îşi asumă întreaga resposabilitate pentru toate tipurile de evenimente care se pot întâmpla. Noi le-am dat un set de reguli şi măsuri şi le-am spus că evenimentul se organizează pe propria răspundere. În continuare, ei vor organiza evenimentul", a declarat pentru Mediafax, Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov.

Nu este exclus ca, pe durata evenimentului de duminică, să existe şi un control, iar - dacă este cazul - inspectorul care va merge în zonă poate aplica amenzi. Legea 307/2006 prevede faptul că punerea în funcţiune a acestor clădiri fără obţinerea avizului sau a autorizaţiei la incendiu se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei.

"Este aceeaşi situaţie ca la Arena Naţională. Au fost organizate acolo evenimente cu asumare şi s-au dat amenzi", a precizat Daniel Vasile.

Angajaţii Inspectoratului au fost în recunoaştere în zona Catedralei Mânturiii Neamului, pompierii au fost pe teren şi au verificat modul în care se vor desfăşura activităţile în ziua respectivă. Duminică, ISU va organiza un dispozitiv de intervenţie, în caz că se întâmplă ceva.

Catedrala Mântuirii Neamului 20 noiembrie 2018

"Având în vedere evenimentul, Patriarhia a notificat şi Jandarmeria, toate evenimentele cu grad ridicat de risc sunt gestionate de Jandarmerie. Jandarmeria a solicitat ISU să realizeze un dispozitiv de intervenţie şi să fie prezentă în dispozitiv în ziua de duminică, între anumite intervale orare. Noi o să avem un dispozitiv de intervenţie, cu maşini de stingere, ambulanţe SMURD, având în vedere numărul ridicat de participanţi", a completat Daniel Vasile.

 

Citește și: