Andreea Ofiteru
3312 vizualizări 23 feb 2013

Un sondaj de opinie realizat printre profesorii de la învăţământul preuniversitar arată că 27 % dintre dascălii de la liceu consideră că nu ar trebui făcută nicio oră de religie, în timp ce 9% dintre profesorii de la gimnaziu spun că orele de religie ar trebui să lipsească. La ciclul primar, 7 % dintre învăţători au afirmat că nu ar trebuit făcut niciun an de religie.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion naţional de profesori preuniversitari, dintre care 17% din învăţământul primar, 46% din învăţământul gimnazial şi 37% din învăţământul liceal.

La întrebarea „Câţi ani credeţi că ar trebui predată disciplina Religie în ciclul preuniversitar şi la ce ciclu?", răspunsurile au fost:

Profesorii de liceu: nici un an - 27%, 1 an - 11%, 2 ani - 15%, 3 ani - 1% şi 4 ani - 34%.

Profesorii de gimnaziu: nici un an - 9%, 1 an - 5%, 2 ani - 10%, 3 ani - 2%, 4 ani - 61%.

Profesorii de la primar: nici un an - 7%, 1 an - 6%, 2 ani - 9%, 3 ani - 4%, 4 ani - 61%.

Datele au fost culese în perioada 15-18 ianuarie în cadrul unui proiect realizat de Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, pe un eşantion de 820 de respondenţi.

Cu toate acestea, datele arată că cei mai mulţi dintre elevi urmează cursurile de religie. „Sub 1% dintre părinţi optează pentru neparticiparea copiilor lor la orele de religie. La nivel naţional sunt 7.000 de profesori de religie, absolvenţi de teologie”,  a spus părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. „De ce credeţi că a ajuns religia în trunchiul comun al materiilor care se predau la şcoală? Sunt nişte sondaje de opinie făcute printre părinţi şi copii care arată că 80 % dintre ei vor ore de religie”, a mai spus preotul.

În Bucureşti, din cei 300.000 de elevi, numai 30 nu merg la cursurile de religie. „Ceea ce înseamnă 0,1% din totalul elevilor. Restul de 99,9% dintre elevi vin la orele de religie. Ceilalţi care nu se duc nu merg pentru că părinţii lor nu vor. Dar am avut cazuri în care părinţii au declarat că nu vor religie pentru copilul lor, că au ei o problemă cu biserica, dar copilul venea la ora religie, fără ca părintele să ştie. Între copiii care nu fac ora de religie sunt cei ai căror părinţi au de fapt frustrări. Avem şi situaţii în care copii sunt înscrişi la alte confesiuni, dar care vin la orele de religie ortodoxă”, afirmă Gheorghe Dogaru, inspector de religie de la Bucureşti.

Inspectorul susţine că cei mai mulţi dintre copii aparţin confesiunii ortodoxe, apoi urmează confesiunea romană-catolică, penticostală sau adventistă. „Ora de religie se desfăşoară în condiţii extraordinar de bune şi îndeplineşte toate criteriile pe care le-ar îndeplini orice altă disciplină. Suntem deasupra tuturor celorlalte discipline. Didactica este aceeaşi, dar fişele de lucru fac diferenţa, avem un alt mod de a-i atrage pe elevi”, a mai spus Gheorghe Dogaru.

Ministerul Educaţiei nu deţine date privind numărul de elevi care nu merg la orele de religie, dar oficialii de la minister precizează că introducerea disciplinei de religie în trunchiul comun a fost făcută conform prevederilor legii educaţiei naţionale. Ei precizează că modificarea statutului disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar nu poate fi făcută decât de Parlamentul României.

Citește și: