Diana MARCU
1227 vizualizări 30 nov 2014

Nicuşor s-a născut pe 25 martie 2008 în Cahul, Republica Moldova. La 2 ani si 4 luni a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzitivă sever-profundă. Audiograma lui, comparată cu "banana sunetelor", aşa cum îi spun toţi părinţii copiilor hipoacuzici, adică zona în care se încadrează sunetele relevante vorbirii, indică o pierdere de auz sever-profundă. Nicuşor aude doar sunetele produse de un camion şi de un picamer. Şi cam atât.

Audiograma lui Nicusor
 
Anul acesta, copilul poate primi cel mai frumos cadou din toata viaţa lui: auzul. Vocea mamei sale, Iuliana. Primul "Ho, Ho, Ho" al Moşului Crăciun. Primele sunete care vor avea sens pentru el. Dar toate astea costă - 25.000 de euro, preţul unui implant cohlear. Nicuşor a primit deja un procesor auditiv, partea exterioara a implantului. E minunat, veţi spune, doar că nu are ce face cu acest procesor până nu i se implantează cip-ul, partea internă care să îi repare auzul. 
 
Nicuşor la control, cu mama lui, care il creste singură / Foto: Oana Geambasu
 
Din preţul aparatului, până acum s-au strâns 20.000. Mai e nevoie de 5.000 de euro pentru ca băieţelul să îi audă glasul mamei de Crăciun; sau nu. 5.000 de euro, adică 22.500 de lei. “Matematic vorbind, dacă 350 oameni ar dona 30 lei, s-ar strânge aproape jumătate din suma necesară, iar dacă alţi 250 de oameni ar dona 10 euro, s-ar strange şi cealaltă jumătate. Practic este vorba de puţin peste 600 oameni care, dacă ar dona fiecare o sumă de până în 50 lei, Nicuşor ar putea fi operat”, spune Oana Geambaşu, mama Soniei, fetiţa din fotografie, care vrea să fie înger bun pentru Nicuşor.
 
La ora la care citiţi aceste rânduri, Sonia, 7 ani, a participat, alături de Oana, la o strângere de fonduri pentru băieţel. Îşi vinde desenele cu curcubee şi prinţese ca să adune bani pentru copilul care, ca şi ea, are nevoie să poarte un “Aud” ca să înţeleagă lumea. Duminică le-a vândut la LOKAL, dar pregăteşte lucrări noi pentru 15 decembrie când, la Club 99, mama ei va organiza un stand-up caritabil. Iar 4 zile mai devreme, cine va vrea să doneze pentru copilul din Cahul, o poate face la Clubul Ţaranului Român, la un concert de bunătate marca Charity by 99. 
Foto: Oana Geambasu
 
“Sonia a făcut desene să le vindem pentru Nicuşor, cu inimioare, şi prinţese, şi cu curcubee. I-am spus că un băieţel are nevoie de un "Aud", aşa cum îi spune ea aparatului auditiv şi că noi trebuie să facem ceva ca să îl ajutăm să audă şi el. După ce i-am spus că nu aude a vrut să îi dăm Aud al ei, ca să audă şi el puţin. Şi s-a apucat de desenat. Urechea dreaptă a lui Nicuşor desenat este tristă, dacă vezi, are o feţişoară tristă departe de ea. Este Aud al lui Nicuşor, care este departe de el”, decriptează Oana mesajul desenelor.
 
Foto: Oana Geambasu
 
Sonia mică îmi zâmbeşte. Ea a învins.
 
S-a născut în iunie 2007 cu o malformaţie cardiacă. Inima ei mică, în partea dreaptă şi artera pulmonară lipsă. Nimic nu s-a văzut la cele 35 de cografii şi alte 5 de morfologie fetală făcute de mamă pe perioada celor 9 luni de sarcină. În România, Sonia ar fi murit, asemeni altor sute de copii care se nasc cu malformaţii cardiace grave, dacă nu ar fi existat şansa unor intervenţii medicale în Germania şi Statele Unite. La München i-a fost montat Soniei, şi mai apoi înlocuit cu un altul, un tub care ajută sângele să treacă de la inimă la plămâni ca să îi oxigeneze, iar in SUA, la Boston, i-a fost corectată malformaţia cardiacă cu care se născuse.
 
Foto: Oana Geambasu
 
Dar pentru că copila a fost supusă unor tratamente agresive, complicaţii legate de situaţia inimioarei, ea şi-a pierdut auzul. Acum are implant cohlear, iar mama ei, Oana Geambaşu, a înfiinţat o asociaţie care-i poartă numele Soniei Maria. O asociaţie care strânge fonduri pentru a ajuta copiii să audă.
 
Nicuşor din Cahul este primul pe care îl ajută direct. “Este un băieţel vesel, foarte pozitiv şi prietenos, în ciuda faptului că în lumea lui este linişte, că nu poate vorbi ca toţi ceilalţi copii şi nu aude glasul mamei. Merge la grădiniţa nr. 2 din Cahul, o grădiniţă normală şi se chinuie să ţină pasul cu colegii lui”, povesteşte Oana. “Nicuşor, la fel ca Sonia mea, nu aude şi are nevoie de un implant cochlear. Matematic vorbind, dacă 350 oameni ar dona 30 lei, s-ar strânge aproape jumătate din suma necesară, iar dacă alţi 250 de oameni ar dona 10 euro, s-ar strânge şi cealaltă jumătate. Practic este vorba de puţin peste 600 oameni care dacă ar dona fiecare o sumă de până în 50 lei, Nicuşor ar putea fi operat”. 

 
Donaţiile se pot face în contul asociaţiei Sonia Maria - cu menţiunea “pentru Nicuşor”.
Cont BCR: RO66RNCB0484131725750001 RON

Paypal: oana.geambasu@gmail.com
 
În octombrie 2014, Oana Geambaşu a fost într-un grup de lucru la Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a semnat o cartă prin care s-a angajat să aprobe o lege prin care testarea auditivă a bebeluşilor să devină obligatorie în maternităţi. “Încă n-a dat legea, aşteptăm. Asta ar duce la protezarea şi / sau implantarea mult mai devreme a copiilor şi la dreptul lor de a avea o viaţă normală mult mai rapid”, spune mama Soniei pentru gândul.

 

Citește și: