Firuta Flutur
84 vizualizări 17 apr 2019

"În anul 2019, în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unităţi ale administraţiei publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ", arată Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii instituţiei conduse de Ecaterina Andronescu susţin că este în curs de promovare şi o hotărâre de Guvern care reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor-administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, în anul 2019.

În anul 2017, în reţeaua de învăţământ preuniversitar de stat funcţionau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare. Dintre acestea, arată Ministerul Educaţiei, 730 de unităţi de învăţământ au fost cuprinse în finanţare prin diferite programe gestionate de către Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Educaţiei.

Drept urmare, în anul 2018 au rămas 1.489 de unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare în exteriorul construcţiilor.

Pentru 309 dintre aceste unităţi de învăţământ, situaţia neconformă a fost remediată, susţine instituţia.

"De asemenea, în anul 2019 vor continua lucrările începute în anii trecuţi la circa 5.095 de unităţi de învăţământ preuniversitar cuprinse în programele derulate prin MDRAP (PNDL I, PNDL II, AFIR şi prin POR).Prin coordonarea Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare si Universitare (UMPMRSU), Ministerul Educaţiei Naţionale derulează Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), ale cărui obiective sunt reabilitarea şi construcţia de grădiniţe. De asemenea, este în derulare şi Proiectul privind Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS), prin intermediul căruia sunt realizate reabilitarea şi construcţia de unităţi din învăţământul preuniversitar", potrivit sursei citate.

În perioada 2017 - 2019, au fost finalizate lucrările pentru 64 de grădiniţe, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Şcolare, pentru 32 de şcoli.

În anul 2019, sunt în curs de execuţie 96 de grădiniţe şi două şcoli, mai arată Ministerul Educaţiei.

 

Citește și: