Alexandra Mortu
10956 vizualizări 11 nov 2019

Se pare că, teroretic, se pot deconta din bugetul de stat peste 300 milioane de lei pentru cheltuielile care ţin strict de organizarea campaniiei electorale, însă doar pentru candidaţii care trec pragul de 3% din voturi.

În fapt, un candidat care primeşte 3% din voturi poate depunde cererea pentru decontarea unei sume de aproape 42 de milioane de lei.

Acest lucru este mijlocit de Autoritatea Electorală Permanentă, organul de control care relgementează şi asigură buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, precum şi întreaga campanie electorală.

Autoritatea Electorală Permanentă este o instituţie adminitrativ autonomă, cu personalitate juridică şi competenţă generală, care asigură atât organizarea, cât şi desfăşurarea referendumurilor şi a alegerilor din România,

De asemenea, aceasta se ocupă şi de finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în conformitate cu respectarea Constituţiei, a legii şi a standardelor internaţionale şi europene în materie, potrivit site-ului oficial al instituţiei.

Potrivit legii 334/2006 privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, un candidat poate cheltui 41,6 milioane de lei în cadrul campaniei electorale, sumă care trebuie să provină din contribuţii şi donaţii. Însă, pentru a li se „deconta” suma menţionată mai sus, candidaţii trebuie să aibă acte doveditoare pentru cheltuielile efectuate în timpul campaniei electorale.

 

 

 

Citește și: