35 vizualizări 4 sep 2009

Două duzini de ţigani au făcut un scandal monstru, ieri, pe holurile Primăriei Timişoara, supăraţi că edilii locali şi-au permis să înceapă demolarea unei case care, în parte, a fost construită ilegal pe domeniul public. În urmă cu câteva zile reprezentanţii primăriei au început demolarea parţială a unui imobil pe strada Glad pe motiv că „respectiva construcţie s-a realizat fără autorizaţie iar ea a fost extinsă pe o suprafaţă care aparţine statului român şi pentru care proprietarul clădirii nu are contract de cesiune”. Pentru că vila era în apropierea unei alte clădiri, demolarea s-a făcut manual.

Acţiunea autorităţilor i-a deranjat pe ţigani care ieri s-au dus la primărie împreună cu mai mulţi lideri ai etniei. Rudolf Stancu, preşedintele Centrului Creştin al Rromilor din Banat a fost printre cei mai înverşunaţi protestatari, după ce nu au reuşit să ajungă la primarul Gheorghe Ciuhandu, căruia voiau să-i ceară socoteală. „Cred că este un drept al nostru să fim primiţi într-o audienţă”, răcnea Stancu în faţa gardienilor publici, pregătiţi de intervenţie. Proprietarea construcţiei, Aurelia Dempewolf povestea: „Fără să fiu eu în ţară, au început să-mi descopere casa. Casa e făcută de 10 ani. Dărâmă şi acum. Să vedem cine o să plătească”. Pentru că nu au reuşit să-i înduplece pe gardienii publici să-i lase să meargă la primar, câţiva dintre ţigani s-au legat cu un lanţ.

La solicitarea primarului Gheorghe Ciuhandu, poliţiştii comunitari au intervenit reuşind să-i evacueze din primărie pe protestatari. „Aceşti indivizi au pretextat că au fost trimişi de la prefectură şi trebuie să-i primesc. L-am sunat pe domnul Băcală, care mi-a spus că nu i-a trimis, dar că este o problemă urgentă. Pentru că aveam programate mai multe întâlniri astăzi, l-am invitat pe liderul lor luni să avem o discuţie”, a declarat Ciuhandu. Viceprimarul Adrian Orza a susţinut că „domnul fost consilier Beniamin Ursu (membru PD-L) m-a abordat pe holurile primăriei acum câteva zile şi mi-a spus că are ordin de sus de la el de la partid şi neapărat să amânăm demolarea. I-am spus că nu se pune în discuţie”. Într-o declaraţie acordată tion.ro, Ursu, preşedinte de onoare la centrul Creştin al Rromilor din Banat, a precizat că „nu am cerut amânarea demolării. Am vrut să-i ajut, dar nu am făcut altceva decât să cer o audienţă”. Poliţia Comintară a anunţat că persoanele care au participat la protestul ilegal vor fi sancţionate cu amenzi între 500 şi 1.000 de lei.
 

Citește și: