Laura Petrescu
653 vizualizări 14 ian 2018
Şeful Salvamont Prahova, Daniel Banu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că salvamontiştii au plecat, duminică dimineaţă, în acţiunea de căutare a tânărului de 30 de ani, din Bucureşti, care a fost dat dispărut după ce o avalanşă s-a produs pe Valea Coştilei, zonă care nu este traseu turistic dar care este parcursă de alpinişti, atât vara, cât şi iarna.
 
“Am reluat căutările. La ora 10.00 începe sondarea pentru căutarea victimei. Pas cu pas trebuie căutat. Este o sondă care se introduce în zăpadă şi se caută cu ea, bucată cu bucată. El era bine echipat. Era alpinist, făcuse mai multe vârfuri din Europa”, a spus Banu.
 
Daniel Banu a precizat că tânărul a căzut şi atunci s-a declanşat avalanşa care l-a prins, târându-l câteva sute de metri.
 
La operaţiunile de căutare participă 20 de salvamontişti, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova.
 
"Ţinând cont de toate elementele de la faţa locului, lăţimea şi lungimea curgerii avalanşei în zona de final( aprox.8x100 m), avem speranţa că vom reuşi să descoperim trupul victimei, totuşi siguranţa salvatorilor montani fiind pe primul loc.", se mai arată în postare.
 
Potrivit Salvamont Buşteni, alpinistul urcase cu alţi patru colegi, pe Hornul Coştilei.
 
“Într-o clipa de neatenţie, a alunecat câteva sute de metri până aproape de refugiul Coştila, declaşând o avalanşă care probabil l-a şi acoperit. Colegii lui au coborât după el şi i-au găsit doar echipamentul şi casca spartă”, arată Salvamont Buşteni.
 
Salvamontiştii din Buşteni şi de la Salvamont Prahova au sondat, sâmbătă seară, până în momentul în care s-a pornit o altă avalanşă . Întrucât pericolul era prea mare, căutarile au fost sistate peste noapte.
 

Citește și: