6262 vizualizări 15 mar 2016

Mai mulţi angajaţi ai fabricii de lactate Brădet, dar şi de la Agrostar Farmex, care e furnizor la Brădet, au fost depistaţi pozitiv la analizele pentru E.coli, unii dintre ei cu tulpini care ar provoca sindromul hemolitic uremic (SHU), care a afectat, de la începutul lui februarie până acum zeci de bebeluşi din Argeş, dintre care trei au murit.

Potrivit unor documente transmise de Direcţia de Sănătate Publică Argeş către Instituţia Prefectului şi prezentate de ziare.com, 7 angajaţi ai fabricii Brădet au fost depistati cu E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provoacă apariţia SHU.

Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş, a declarat pentru Mediafax că a fost identificată bacteria E.Coli patogen, având gena verotoxină, care provoacă apariţia SHU, la trei dintre angajaţii societăţii Brădet. Aceleaşi rezultate au ieşit pozitive şi în cazul unui angajat al firmei care furniza laptele pentru Brădet.

"Am informat Prefectura, am informat ministerul Sănătăţii şi pe toată lumea legat de rezultate. Aceasta este procedura", a declarat Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

Prefectul de Argeş, Cristian Soare, a susţinut totodată că datele au fost transmise Ministerului Sănătăţii în data de 11 martie.

Patronul Brădet spune că nu a primit rezultatele analizelor

Marius Badea, patronul societăţii Lactate Brădet a declarat, pentru Mediafax, că în urma izbucnirii scandalului a cerut el analize suplimentare pentru E.coli, însă până în acest moment nu a primit rezultatele.

„Am cerut suplimentar să se facă analiza de E.Coli la angajaţii firmei Brădet. Nu avem rezultatele primite de la Bucureşti. De la DSP am primit acea notificare ce a ajuns şi la Prefectură. Am sunat la Direcţie şi ni s-a spus că 70 % dintre oameni sunt purtători de E.Coli, că nu e nicio problemă şi că nu există o lege care să impună efectuarea acestei analize. Angajaţii nu trebuie să urmeze vreun tratament. Eu acum o zi sau două am aflat. Pentru a primi oficial răspuns de la Bucureşi am trimis memorii în urma adresei de la DSP , dar nu am primit răspuns încă", a spus el.

Prima legătură între îmbolnăviri şi firma Brădet, făcută de ministrul Agriculturii, pe 29 februarie

Pe 29 februarie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că bacteria Escherichia Coli a fost descoperită în produse lactate din judeţul Argeş, mai exact în brânza de vacă produsă de firma "Lactate Brădet". După trei zile însă, Irimescu a admis, într-o postare pe Facebook, că deocamdată nu există nicio dovadă privind legătura dintre bebeluşii morţi sau bolnavi din Argeş şi brânza contaminată cu E.coli de la firma Brădet, dar că a ales să facă public numele firmei pentru a preveni şi alte îmbolnăviri.

Pe 4 martie, premierul Dacian Cioloş a declarat că Irimescu, nu ar fi trebuit să comunice numele firmei Brădet în scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş dacă nu avea toate elementele, reproşându-i că "în acest caz a comunicat prea repede". 

"Deciziile nu le iau în acest fel atunci când le iau, ci le pregătesc. Nu vreau să comentez prea mult aceste lucruri pentru că, încă, nu ştiu să existe o legătură dovedită între E.coli, suşa care a fost găsită la copiii îmbolnăviţi şi acea suşă care a fost găsită şi în proba de brânză de la acea întreprindere. Am înţeles de la ministrul Sănătăţii că se va face o analiză genetică pentru a se vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă şi îmbolnăviri. Probabil că ministrul (Agriculturii – n.r.) nu ar fi trebuit să comunice dacă nu avea toate elementele, i-am spus că nu ar fi fost cazul să comunice dânsul. Ministrul Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice ANSVSA, care e cea mai îndreptăţită”, a afirmat Cioloş.

Potrivit acestuia, Achim Irimescu i-a transmis că a existat o presiune pe el din partea presei să spună şi să nu ţină ascunse informaţiile pe care le are.

"Dânsul a considerat că, având informaţiile pe care le are, trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme care puteau să apară. Dar după ce le-a spus, a apărut acea exacerbare şi peste tot s-a vorbit de acea companie. (...) Cred că noi autorităţile şi presa trebuie să avem în vedere faptul că e vorba de afacerile oamenilor, de investiţii, nu doar financiare, ci chiar a unei părţi din viaţă pentru unii oameni, care pot fi distruse în câteva minute sau ore doar printr-o comunicare proastă care poate să vină şi de o parte şi de alta”, a mai spus Dacian Cioloş.

 

 

 

Citește și: