13572 vizualizări 12 ian 2016

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat astăzi că în luna noiembrie 2015, Ambasada României în Norvegia a înaintat o solicitare către Ministerul norvegian pentru Protecţia Copilului, pentru a discuta despre cazul familiei Bodnariu. 

Acestei solicitări i s-a răspuns însă după aproape două luni, iar zilele următoare, ambasadorul României în Norvegia va merge să discute cu reprezentanţi ai Protecţiei Copilului din această ţară.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că această situaţie trebuie să fie clarificată având în vedere, în primul rând, interesul copiilor, care sunt atât cetăţeni români şi norvegieni, şi nu trebuie să se ajungă la un alt fel de relaţii între cele două ţări implicate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a invocat că este necesar ca legislaţia norvegiană să fie respectată, dar că autorităţile din această ţară trebuie să furnizeze informaţii referitoare la acest caz şi către România, având în vedere „dimensiunea sensibilă pe care acest caz o are la nivelul opiniei publice”.

Dan Suciu susţine că Ministerul Afacerilor Externe menţine un dialog permanent cu autorităţile norvegiene şi că aşteaptă ca acestea să comunice detalii din ancheta aflată în desfăşurare. De asemenea, un reprezentant MAE a avut o întâlnire şi cu Daniel Bodnariu, unchiul copiilor, în care i-a prezentat acestuia toate demersurile pe care MAE le-a făcut în acest caz. Dan Suciu susţine că astfel de întâlniri se vor desfăşura regulat, până la finalizarea anchetei. 

Românii din Norvegia cer schimbarea legii

Asociaţia românilor din Norvegia cere parlamentarilor din această ţară schimbarea legii privind Protecţia Copilului, susţinând că aceasta conţine prevederi „aberante” care pot duce la abuzuri grave.

„Este adevărat că în multe cazuri, Barnevernet (protecţia copilului - n.n.) acţionează corect, protejând într-adevăr copiii, iar acest lucru este de apreciat. Problema este că, datorită legislaţiei aberante, care lasă loc de interpretări, în anumite cazuri, Barnevernet a ajuns să nu mai respecte drepturile nimănui! (...) Potrivit legislaţiei în vigoare, o scrisoare anonimă de la un “binevoitor” sau o reclamaţie de la o persoană bolnavă de suspiciune, declansează ancheta. Aceasta este problema! Dar, mai sunt si altele, din păcate…”, se arată într-o scrisoare semnată de George Alexander, membru al Asociaţiei, care a lucrat peste 20 de ani în domeniu.

Preşedintele Asociaţiei Românilor din Norvegia, Emanuel Sorin Cioacă, a declarat pentru gândul că familia Bodnariu nu a apelat direct la asociaţie, însă aceasta este în contact „cu persoane din familia extinsă sau cunoscuţi ai familiei”.

„Cunoscând doar versiunea prezentată de familie şi de persoane din anturajul familiei, consider că decizia, în ansamblul ei, nu este justificată”, a spus el.

 

Citește și: