29 vizualizări 12 iun 2006
Ziarul Gandul a reusit sa il gaseasca pe dr. Fane Boeras, medicul oftalmolog de la Spitalul CFR Witing din Capitala care este acuzat ca ar fi mimat mai multe interventii chirurgicale. Contactat telefonic, ieri, dr. Boeras ne-a declarat ca ceea ce s-a intamplat in ultimele zile "este un linsaj public". Acesta ne-a mai spus ca la spital doar colabora, fiind pensionat de 2 ani. "Ziceam sa-i mai ajut, dar acum nu ma mai pot duce la spital pentru ca mi s-a interzis de catre Colegiul Medicilor Bucuresti. Mi s-a spus ca exista mai multe anonime si o singura reclamatie cu numele pacientului. Acum aproape 3 luni a venit la spital o doamna de la Colegiu care mi-a spus ca are o reclamatie de la un pacient pe care il operasem de glaucom si care sustinea ca s-a simtit la fel ca inainte de interventie. Am cautat numele reclamantului in toate condicile din spital, dar nu am gasit respectiva persoana. Orice persoana care intra in sala de operatii are o foaie de observatie, isi da consimtamantul si se trece si in condica de la sala. Si in sala de operatii nu intru singur, ci sunt asistente, infirmiere, este medicul anestezist. Dar, cand am ajuns la Comisia de Disciplina de la Colegiul Medicilor Bucuresti, n-a mai fost vorba de aceasta reclamatie", ne-a mai spus dr. Fane Boeras. Medicul a spus ca la discutiile de la Comisia de Disciplina i s-a reprosat ca a mimat operatii, "ca doar anesteziam pacientii", acestea fiind "aberatii cumplite". "Am mai fost acuzat si de faptul ca executam operatii mult prea rapide. Pe vremuri, ce-i drept, faceam o operatie de strabism in 4 minute, dar asa e mai bine pentru pacient, ca nu este anesteziat prea mult timp. Am lucrat 40 de ani, timp in care am efectuat peste 15.000 de operatii cu rezultate foarte bune. S-a spus pe un post de televiziune ca nu am negat vehement acuzatiile aduse, dar acest lucru s-a intamplat din cauza ca am fost foarte bulversat", a adaugat dr. Boeras. Medicul a mai spus ca, pe baza acestor anonime si a unei singure reclamatii, Comisia de Disciplina a trimis o rezolutie la Colegiul Medicilor din Romania in care se cere sa nu mai fie lasat sa profeseze in sistemul public. Dr. Fane Boeras a adaugat ca va cere la Colegiu si in acest an prelungirea avizului de libera practica. Medicul a lucrat la Spitalul Militar din Capitala si din 1984 la Spitalul Witing, de unde s-a si pensionat si unde este colaborator.

Pe de alta parte, prof. dr. Vladimir Belis, vicepresedintele Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB), a declarat ca se stia de 2-3 ani de faptul ca dr. Boeras simula operatiile. Acesta a adaugat ca oftalmologii care stiau de caz nu puteau face nimic daca nu aveau vreo plangere scrisa de la un pacient. Prof. dr. Belis a mai spus ca declaratia medicului nu poate fi descifrata, deoarece "este un scris ininteligibil, litere care nu puteau fi intelese". Dr. Boeras, care urmeaza sa implineasca 73 de ani, sustin cei de la CMB, avea drept de libera practica, dar legal, nu mai avea voie sa opereze in spitalele de stat. Cei de la Colegiu mai sustin ca medicul le spunea pacientilor ca ii opereaza, dar de fapt nu efectua interventiile chirurgicale, bolnavii fiind doar anesteziati. Pentru ca aveau in continuare aceleasi simptome, pacientii mergeau la alti medici, in alte spitale, care ar fi constatat ca operatiile erau efectuate fictiv. Comisia de la CMB a trimis dosarul medicului Boeras la Colegiul National al Medicilor cu propunerea de intrerupere definitiva a dreptului de a mai profesa. Prof. dr. Vladimir Belis a declarat ca "daca zici ca faci o operatie si nu o faci, e vorba de inselaciune".
Surse din cadrul Comisiei de Disciplina a CMB, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, sustin ca multi medici oftalmologi au vazut pacienti care, de fapt, nu fusesera operati de dr. Fane Boeras. In privinta avizului de libera practica, acesta fusese eliberat in octombrie, anul trecut, in baza unui certificat medical emis, se pare, de medici din policlinica Spitalului Witing. Aceleasi surse sustin ca medicul ii "opera" pe pacienti, facandu-le anestezie locala, adica le punea 2-3 picaturi de anestezic in ochi. "Le spunea parintilor ca le-a operat copiii, dar interventia de

strabism, de exemplu, dura 3-5 minute, cand in mod normal dureaza o ora. Sursele mai spun ca persoana care a facut reclamatia nu s-a mai prezentat la audierile de la Comisia de Disciplina, dar ca sunt medici oftalmologi care au intalnit astfel de pacienti. Aceleasi surse adauga ca au descoperit cazuri de copii ai caror parinti stiau ca fusesera "operati" de dr. Boeras, cu toate ca nu aveau indicatie chirurgicala. Sursele din CMB care au dorit sa-si pastreze anonimatul au spus ca mai exista un caz care acum 10 ani nu a fost operat de medicul de la Witing, dar care nu s-a hotarat inca sa vorbeasca.

La randul sau, prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), a declarat ca faptele relatate in cazul dr. Boeras se incadreaza la ridicarea dreptului de practica. CMR va face propria ancheta in acest caz, fiind vorba de o procedura care necesita o perioada de timp. "In sala de operatii exista cel putin un asistent si o persoana care da instrumentarul, ca urmare doctorul nu putea fi singur in sala", a mai spus prof. dr. Cinteza.

Managerul Spitalului CFR Witing, Florin Mocanu, ne-a declarat ca in unitate se desfasoara o ancheta administrativa, referitoare la cazul Boeras, care va fi finalizata in cursul zilei de astazi. Acesta a adaugat ca din cate stie "nu a existat nici o reclamatie la nivelul conducerii spitalului".

Citește și: