Elvira Gheorghita
449 vizualizări 4 mai 2014

"Cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o astăzi la Institutul «C.C. Iliescu», managerul unităţii sanitare, profesor doctor Şerban Bubenek, mi-a spus că într-o lună, cel mult o lună şi jumătate, vor fi făcute operaţii de transplant de cord şi aici. În acest spital sunt realizate peste 40 la sută din intervenţiile cardiovasculare din România, aşa că ne bucură ideea de a fi făcute şi operaţii de transplant de cord", a spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a vorbit şi despre programele naţionale de tratament al infarctului miocardic şi de anestezie şi terapie intensivă.

"M-am bucurat să văd că pacienţii aveau montate stenturi primite în cadrul programului naţional de boli cardiovasculare - subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut. Este un lucru important", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu s-a interesat şi de Clinica de anestezie şi terapie intensivă, el precizând că a vrut să vadă cum funcţionează unul dintre cele mai mari spitale de boli cardiovasculare.

"În 22 aprilie, am deblocat 157,8 milioane de lei pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de anestezie şi terapie intensivă din 79 de spitale care au astfel de secţii. Alte 20 de milioane s-au alocat spitalelor care au nevoie de medicamente şi materiale pentru bolnavii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut, internaţi în secţiile de terapie intensivă", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, programul de tratament al infarctului miocardic, cât şi cel de anestezie şi terapie intensivă erau încă de la începutul anului aprobate de comisiile de specialitate, existând şi prevederea bugetară necesară, dar nu au fost demarate.

"Acum, pacienţii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut vor avea la dispoziţie materiale sanitare necesare pentru instalarea stenturilor în centrele de specialitate", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu a mai spus că, până acum, Casa Naţională de Asigurări de Sanătate asigura sumele necesare pentru tratarea urgenţelor.

Ministrul a precizat că cele două acţiuni prioritare, pentru unităţi sanitare care derulează programele de tratament al infarctului miocardic şi de anestezie şi terapie intensivă, fac parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Sănătăţii, prin care instituţia doreşte realizarea unui obiectiv strategic pentru sănătatea pacienţilor din România: un Sistem Naţional Integrat de management al marilor urgenţe, pre şi intra-spitalicesc.

În cadrul acestei strategii, vor fi realizate acţiuni similare pentru pacienţii cu traumă şi accident vascular cerebral, dar şi pentru cei cu risc de moarte subită.

Ministrul Sănătăţii a mai spus, după ce a încheiat controlul la Institutul Clinic Fundeni, că a fost impresionat de Secţia de transplant medular, care depăşeşte standardele din multe clinici occidentale, putând fi definită ca o secţie "de top".

De asemenea, clinicile de chirurgie şi transplant renal şi hepatic de la Institutul Clinic Fundeni sunt de înalt nivel, a mai arătat Bănicioiu.

Ministrul a subliniat că sunt însă şi unele probleme, semnalate de managerul Institutului Clinic Fundeni, cum ar fi lipsa unei săli de aşteptare şi necesitatea extinderii secţiei de ATI, întrucât există un număr foarte mare de pacienţi.

Bănicioiu a precizat că a făcut un control la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul de Boli Cardiovasculare «C.C. Iliescu» şi la Institutul Oncologic Bucureşti, cu o zi înaintea controalelor mixte care vor începe luni, în 77 de spitale.

Echipe formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor începe, în 5 mai, controalele în spitale din toată ţara, pentru a verifica "respectarea clauzelor contractuale", declara în 30 aprilie, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Radu Ţibichi, preciza că în prima etapă vor fi controlate 77 de spitale, în special secţiile chirurgicale ale acestora.

Controalele, demarate la câteva zile după declanşarea scandalului privind decontările ilegale de operaţii la Spitalul de Arşi, vor fi făcute în baza unui ordin comun al MS şi CNAS.

Citește și: