Roxana Alexe - Mediafax
155 vizualizări 24 apr 2014

Coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a arătat, la prezentarea bilanţului pe şase luni al programului privind gestionarea câinilor fără stăpân din Capitală, că vor fi supuse aprobării consilierilor municipali mai multe proiecte de hotărâre care vor cuprinde noi prevederi, cel mai probabil în luna iunie, după ce acestea se vor afla în dezbatere publică.

Unul dintre proiecte are în vedere amendarea persoanelor care obstrucţionează activitatea de ecarisaj, după ce municipalitatea a constatat că există, în fiecare zi, patru apeluri la 112, în medie, prin care sunt reclamate violenţe asupra echipelor de ecarisaj sau piedici puse acestora.

Răzvan Băncescu a precizat că va propune ca amenzile să fie situate între 3.000 şi 4.000 de lei, însă valoarea sancţiunilor poate suferi modificări până la aprobarea proiectelor.

Noile prevederi care vor fi propuse au în vedere şi stabilirea unei taxe pentru adopţia la distanţă, dar şi a uneia pentru revendicarea animalelor cu stăpân capturaţi pe domeniul public, interzicerea animalelor fără deţinător pe domeniul public şi interzicerea accesului sau a tranzitării Capitalei cu animale neînregistrate în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Băncescu a explicat că, în prezent, proiectele se află în faza "de semnături", urmând ca ele să stea aproximativ 45 de zile în dezbatere publică, iar ulterior să fie supuse votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În ceea ce priveşte taxa pentru adopţia la distanţă şi cea de revendicare, coordonatorul de proiect al ASPA a precizat că va propune ca să fie de aproximativ de 300 de lei pe lună.

Referitor la adopţia la distanţă, Băncescu a mai spus că municipalitatea vrea să încurajeze acest lucru, astfel că, în adăpostul de la Mihăileşti, aproximativ 225 de locuri aflate în noua hală vor fi destinate celor care vor dori să adopte de la distanţă un animal. Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, câinii adoptaţi la distanţă vor avea personal de îngrijire separat de celalalte animale şi condiţii de viaţă mai bune.

Legat de proiectul privind interzicerea accesului sau a tranzitării Capitalei cu animale neînregistrate în RECS, Răzvan Băncescu a precizat că, dacă acesta va fi aprobat, măsură va fi instituită de la 1 septembrie, deşi proprietarii de câini au termen până la 1 ianuarie 2015 pentru a-şi înregistra animalele în registrul specializat. Băncescu a explicat că municipalitatea vrea să instituie această interdicţie la 1 septembrie deoarece doreşte astfel să grăbească, pentru cei care tranzitează oraşul, termenul de înregistrare al animalelor în RECS.

De asemenea, Răzvan Băncescu a reiterat necesitatea interzicerii hrănirii pe spaţiul public a animalelor fără deţinător, arătând că vor fi propuse amenzi cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei.

Citește și: