De La Dan Lungu Si Liliana Iedu
631 vizualizări 10 iul 2015

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a stabilit o întâlnire cu reprezentanţii Poliţiei naţionale şi locale şi cu cei ai jandarmilor pentru a realiza un plan de intervenţie în cazul în care va fi tulburată liniştea publică prin organizarea de "paranghelii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am stabilit pentru luni dimineaţă o întâlnire cu reprezenţanţii Poliţiei Locale, Poliţiei naţionale şi Jandarmeriei pentru a ne face un plan de bătaie astfel încât să putem interveni prompt în perioada care urmează şi să îi protejăm pe cetăţenii Timişoarei de posibile tulburări ale liniştii lor, tulburări ale oraşului, ale traficului din oraş prin paranghelii specifice perioadei de vară", a afirmat primarul.

Nicolae Robu le-a transmis celor care plănuiesc să organizeze nunţi sau botezuri în stradă, în această vară, că vor fi amendaţi şi li se vor opri manifestările.

"Vreau să le spun cât se poate de categoric celor care au în plan să facă astfel de paranghelii, nunţi, botezuri, că nu îşi vor putea face de cap în Timişoara. Vor fi amendaţi şi li se vor opri manifestările ilegale. Dacă nu se mulţumesc să petreacă civilizat, atunci nu au decât să plece în afara oraşului, unde nu deranjează pe nimeni şi să se manifeste aşa cum le place. Ar fi bine să înţeleagă că sunt cetăţeni europeni, ai unui stat civilizat, trăiesc într-un oraş civilizat şi prin urmare trebuie să respecte normele de convieţuire într-un astfel de spaţiu", a spus Robu.

Edilul a menţionat că un număr important de cetăţeni de etnie romă trăiesc în condiţii precare în Timişoara, iar copiii acestora sunt ajutaţi de Primărie să urmeze cursurile unor şcoli.

"Nimeni nu are nimic cu ei pentru etnie. Când le spun «ţigani» nu o fac peiorativ, pentru că ei înşişi îşi spun aşa. Nu e important cum îi numim sau se numesc ei, ci este important ceea ce fac. Este evident că un număr de cetăţeni de etnie romă trăiesc în condiţii precare şi trebuie să le purtăm de grijă, pentru ca în primul rând să îşi poată da copiii la şcoală. Am făcut asta şi anul trecut, fac asta şi anul acesta. Necazul este că, pe lângă această pătură care reprezintă cea mai mare parte a populaţiei etniei rome, pătura săracă rămasă la marginea societăţii, există un grup sfidător care a ajuns foarte bogat prin mijloace pe care eu nu le pot cataloga drept legale sau ilegale, ci doar suspecte şi care nu înţeleg să îşi folosească bogăţia printr-o conduită de oameni emancipaţi, nu înţeleg să profite de bogăţie pentru a se educa, fie şi la o vârstă mai avansată, dacă nu au avut parte de educaţie la vârsta educaţiei, nu înţeleg să îşi caute respectul în societate prin conduita lor, ci optează pentru a-i sfida pe ceilalţi", a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei s-a arătat indignat că un grup de cetăţeni de etnie romă a petrecut, zilele trecute, chiar pe treptele Catedralei Mitropolitane şi au intrat cu două caleşti trase de cai pe platoul din faţa lăcaşului de cult.

"Un grup de cetăţeni, întâmplător ţigani, sau hai să le spun romi ca să nu fiu amendat, pur şi simplu au sfidat oraşul şi s-au dedat la o adevărată blasfemie intrând pe platoul din faţa Catedralei cu o caleaşcă sau două, aşezându-se pe treptele Catedralei şi scoţând acolo băutură. Sunt indignat că nimeni nu a făcut o sesizare şi că nimeni de la Catedrală nu a sesizat. Nimeni nu a reclamat nici la Poliţia Locală, nici la Poliţia naţională, nici la Jandarmerie", a declarat Robu.

Edilul a spus că un cetăţean care a trecut întâmplător prin zona Catedralei în timp ce avea loc petrecerea a anunţat echipajul de la Poliţia Locală aflat în zona centrală a oraşului, iar poliţiştii i-au amendat pe cei care petreceau cu suma de 400 de lei, pentru că au intrat cu caleştile trase de cai pe domeniul public fără a avea o autorizaţie.

Robu a menţionat că au fost oameni care i-au fotografiat pe cei care au petrecut pe treptele Catedralei cu băuturi alcoolice şi că din fotografii aceştia vor fi identificaţi şi amendaţi.

Citește și: