Andrei Luca POPESCU
5218 vizualizări 17 aug 2015

Corpul de Infanterie Marină a SUA în Europa şi Africa a anunţat luni că tancuri, artilerie şi vehicule blindate uşoare de recunoaştere au sosit în Europa, mai exact în Germania la Bremerhaven, „pentru a susţine aliaţii NATO şi partenerii internaţionali”, conform unui comunicat de presă al unităţii Armatei SUA. Echipamentul este însoţit de 160 de puşcaşi marini.

Este vorba despre patru tancuri M1A1 Abrams, trei obuziere M777 şi şase vehicule blindate uşoare de recunoaştere, precum şi de camioane militare, cisterne şi vehicule Humvee, a declarat pentru gândul căpitanul Richard K. Ulsh, director de comunicare al U.S. Marine Corps Forces Europe & Africa.

Aceste echipamente nu vor fi staţionate în România, însă vor vizita România în cadrul unor antrenamente cu Forţele Armate Române, a mai explicat pentru gândul oficialul american.

Armamentul greu urmează să fie transportat cu trenurile până în Bulgaria, unde va forma Compania de Arme Întrunite, cu sediul în Poligonul Novo Selo. Această unitate va fi subordonată Black Sea Rotational Force, cu sediul la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa. La rândul ei, unitatea americană din România se subordonează Comandamentului Armatei SUA din Europa.

Baza de la Novo Selo, din apropiere de Sliven, este bulgaro-americană şi este folosită de NATO, fiind la scurtă distanţă de Marea Neagră şi de portul din Burgas.

„Tancurile, echipamentul de artilerie şi vehiculele blindate uşoare de recunoaştere vor fi încărcate în trenuri şi transportate prin întreaga Europă, demonstrând capacitatea aliaţilor şi partenerilor noştri internaţionali de a transporta echipament greu prin regiune, pentru a sprijini operaţiuni militare desfăşurate pe timp de criză. Folosind acest echipament, infanteriştii marini se vor antrena alături de unităţile mecanizate ale aliaţilor şi partenerilor, sporind capacităţile tuturor de folosire a armelor întrunite şi a tacticilor anti-blindaj”, transmite US Marine Corps Forces in Europe and Africa.

„Transportarea de echipament armat al Infanteriei Marine a SUA în regiunea Mării Negre a îmbunătăţit comunicarea şi coordonarea cu forţele aliate şi partenerii. Drept rezultat al acestei colaborări şi coordonări, diversele agenţii şi organizaţii implicate se cunosc reciproc, în loc să afle una de existenţa alteia după ce se petrece o criză”, a declarat locotenent-colonelul John Sattely, director logistic al Corpului de Infanterie Marină a SUA în Europa şi Africa.

Amplasarea de armament greu pe flancul estic al NATO s-a discutat la summitul NATO din Ţara Galilor, de anul trecut. Pasul SUA vine ca o măsură de reasigurare a aliaţilor europeni, în contextul crizei declanşate de Rusia în Ucraina, dar şi ca parte a modificărilor aduse de NATO la forţele sale de reacţie rapidă.

În iunie 2015, secretarul Apărării din SUA Ash Carter anunţa oficial, la Tallinn, că Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane. Carter a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.

Strategia SUA şi a NATO de a-şi intensifica prezenţa şi activitatea militară pe flancul estic al Alianţei, ca măsură de contracarare a agresiunii Rusiei în Ucraina a fost de a menţine forţe rotaţionale în regiune, precum şi în Marea Neagră. Astfel, aceste forţe nu sunt teoretic staţionate permanent, fiind rulate la intervale regulate. Cu toate acestea, prezenţa forţelor militare pe flancul estic este constantă, ca element de descurajare pentru Rusia.

Fără să aducă în regiune forţe şi echipamente semnificative ca număr, oficialii militari americani consideră că această strategie aplicată în Estul Europei şi la Marea Neagră descurajează Rusia eficient, pentru că Moscova ştie că, în cazul unei iniţiative similare cu cea din estul Ucrainei, va găsi aici forţe ale NATO, iar angajarea acestora în luptă înseamnă declanşarea unui conflict la scară largă, cu întreaga Alianţă.

Citește și: