Andreea OFIŢERU
4085 vizualizări 18 aug 2015

„Am văzut reacţia profesorilor. Anul trecut am semnat împreună cu sindicatele un acord pentru unele măsuri în domeniul educaţiei care prevedeau creşteri de 5% pentru personalul didactic, 12% de la 1 august pentru personalul nedidactic. Şi, de asemenea, subliniez, plata în avans obţinută în şedinţa de Guvern, deşi în acord era prevăzută ţinta de an pe an, adică 2015 pe 2015, la rectificare avem toate sumele cu plata hotărârilor judecătoreşti pentru anul 2016. Este vorba de o sumă de peste 2 miliarde de lei doar pentru învăţământul preuniversitar. Toate aceste lucruri au fost făcute”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru gândul.

Ministrul a mai spus că luni a încheiat discuţiile cu sindicatele din educaţie şi că a convenit cu sindicaliştii să le susţină modificările pe care aceştia le vor la legea salarizării.

„Dacă după ce am încheiat discuţiile ieri, apar alte revedicări la nivel de salarizare în contextul situaţiei de la Ministerul Sănătăţii, am următoarele  precizări: în primul rând, atunci când în educaţie s-au dat aceste creşteri salariale a fost rândul celor din sănătate să fie nemulţumiţi  de faptul că s-au aplicat în educaţie creşteri salariale  şi nu în sănătate. În al doilea rând, întotdeauna am afirmat  că sunt necesare resurse mai mari pentru educaţie. Calitate fără resurse financiare nu este posibilă, iar o educaţie de calitate  poate fi făcută cu infrastructură şcolară - şi sperăm să avem aşa cum ne-am dorit,  cu manuale de calitate-şi vom avea, cu un  curriculum revizuit şi vom avea, dar şi cu profesori bine pregătiţi, dar profesorii bine pregătiţi trebuie să aibă un nivel de salarizare corespunzător”, a precizat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că majorările de salarii de 10% în 2015 pentru personalul didactic sunt de fapt negociate de către profesori. „Dacă apar pretenţii, cum au apărut în această după amiază, suntem deschişi la dialog numai pe bază de calcule, vrem să dăm dovadă de seriozitate.  Am luptat pentru a avea acoperit creşterile de 12 şi 5% la rectificarea bugetară. Am obţinut acest lucru. Toate sindicatele au fost mulţumite, acum se doreşte mai mult. Mai mult vine peste bugetul educaţiei aprobat în acest moment. Nu putem să ne hazardăm a promite un procent peste cele deja asumate”, a spus Sorin Cîmpeanu. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei precizat că va susţine în continuare că educaţia are nevoie de mai multe resurse şi că „profesorii merită să fie salarizaţi într-o manieră care să redea demnitatea profesiei de dascăl”.

Profesorii au declarat marţi  că vor face proteste la începutul anului şcolar dacă Executivul nu-şi va menţine promisiunea să le crească şi lor salariile substanţial, aşa cum a făcut în cazul medicilor. Într-un comunicat de presă, dascălii spun că salută decizia Guvernului de a majora salariile în sistemul sanitar din această toamnă şi solicită ca de acelaşi tratament să beneficieze şi angajaţii din învăţământ.

Citește și: