Diana MARCU
Elvira Gheorghita
8834 vizualizări 10 iul 2013

Absenţa unui act adiţional la contractul de management pe 2012 a fost motivul invocat de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu pentru demiterea lui Gabriel Smărăndache, director până marţi al spitalului Marie Curie din Capitală.

Anunţul a venit la nici 24 de ore de când oficialul îi ceruse acestuia demisia pentru modul în care îşi exercita mandatul. "Managementul este sub orice critică, un management prost", declarase Nicolăescu vineri, la câteva ore după ce vizitase unitatea medicală.

Era un prim semnal al şefului de la Sănătate care, pe holurile de la Marie Curie a avut o întâlnire decisivă: cu un tată, al cărui fiu - de doar şase săptămâni - tocmai încetase din viaţă.

Copilul, alintat de părinţi Johnny, avea o malformaţie cardiacă şi se afla internat în spitalul care deţinea o secţie de cardio-chirurgie pediatrică nou-nouţă. Rămasă închisă, din păcate, deşi e funcţională de mai bine de doi ani. Pentru acest copil, de doar şase săptămâni sau 40 de zile, o mână de oameni a căutat soluţii: să-l ducă afară, la operaţie, aşa cum fac mereu cu sute de copii născuţi cu inima bolnavă.

Dar, ghinion: clinicile de profil aveau secţiile de terapie intensivă pline şi nu-i puteau asigura boţului de carne un loc. Aşa că bietul suflet s-a stins sub ochii celor care l-au adus pe lume. Ionuţ, zis Johnny, a murit.

Câteva ore mai târziu, ministrul avea să-i afle micuţului povestea. Şi să audă că secţiile de chirurgie cardiovasculară şi de terapie intensivă neonatologie din spital, deşi dotate la standarde europene, nu sunt în funcţiune.

Situaţia nu e nouă, nepăsarea de la Marie Curie fiind deseori subiect în gândul. Amenajată pe o suprafaţă de 750 de mp, cu două săli de operaţii şi cel mai performant angiograf din ţară, secţia de cardio-chirurgie stă cu uşile închise de mai bine de doi ani. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit 3,5 milioane de euro. 

Foto: Theodor Pană / Mediafax. Imagine din secţia de Terapie Nou-Născuţi coordonată de dr. Cătălin Cârstoveanu

Fondurile, 1,8 milioane de euro, au fost strânse din donaţii de Asociaţa "Inima copiiilor", iar ministerul a completat restul, până la 3 milioane şi jumătate de euro. Cei care au facut donaţii, precum Domnul Anonim din Timişoara, a cărui poveste aţi citit-o în gândul, sperau ca vor salva copiii cu malformaţii la inimă. Între timp, ei mor pe capete  pentru că nu toţi au bani să ajungă la operaţii în Italia, în Germania sau la Viena.

S-ar fi putut opera poate multi pacienţi. Pentru asta era nevoie de angajarea medicilor şi asistentelor. O schemă aprobată de Minister, dar care n-a devenit niciodată funcţională. Sau nu în mandatul lui Gabriel Smărăndache. Între avize şi birocraţie, secţia a rămas închisă, posturile vacante - nescoase la concurs, iar copiii românilor - duşi pe banii statului la operaţii în străinătate.

La câteva ore de la vizita la Marie Curie, Nicolăescu anunţa că este total nemulţumit de managementul unităţii sanitare. Mai mult, şeful de la Sănătate spunea că probleme precum scoaterea posturilor vacante la concurs şi strategia pe termen lung pentru atragerea specialiştilor puteau fi rezolvate prin soluţii manageriale.

"Aduci asistenţi medicali şi doctori în aceste secţii, dar după câteva luni în care nu faci nimic doctorii pleacă, iar asistentele sunt mutate în alte secţii. Asta înseamnă dezinteres total", a spus Nicolăescu anunţând decizii dure:  "Discutând cu şefi de secţii, cu comitetul director am înţeles că trebuie să aplic măsuri foarte dure. Una este schimbarea managementului, dar, mai mult decât schimbarea managerului, a întregului consiliu de administraţie. În acestă săptămână vom face primul pas, schimbarea managerului. Într-o primă etapă, i-am cerut demisia. Dacă n-o va face el, va trebui să îl demit", declara - pentru Mediafax - ministrul.

Ceea ce avea să se şi întâmple o zi mai târziu pentru că Smărăndache nu şi-a depus demisia, ci a intrat în concediu medical. Nu înainte de a spune că "politicianul Nicolăescu" are "interese personale" să-l atace şi că va contesta în instanţă decizia de demitere considerând-o "un abuz".

În locul lui, interimatul va fi asigurat de Daniel Buzatu, care a acceptat să preia conducerea unităţii, iar miercuri va face prima lui vizită la spital. La spitalul în care din această toamnă ar putea fi operaţi de inimă mii de copii.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ŞI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Citește și: