Din 26 septembrie, pe piaţa europeană intră în vigoare directivele Energy-related Products Directive, referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar şi normele de etichetare energetică, pentru a obţine economii în unul din cele mai consumatoare de energie domenii din UE, scrie Agerpres.

Proiectarea ecologică a produselor şi promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficienţă ridicată va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 milioane de tone de petrol. Este ca şi cum toate sistemele de incalzire şi de preparare a apei calde menajere din două state la fel de mari ca Italia n-ar mai funcţiona.

Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egale cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona Central - Nordică a Italiei.

Un studiu IEA - International Energy Agency arată că sistemele de încălzire şi cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidenţial.

„Am observat că, în acest moment, pe plan local, utilizatorii şi clienţii de centrale termice nu sunt foarte bine informaţi cu privire la ce prevăd directivele europene şi, mai ales, ce beneficii aduc. Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligaţi de noile directive europene să o înlocuiască, în condiţiile în care aceasta funcţionează la parametri normali. Singura diferenţă, faţă de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar dintre modelele în condensare”, precizează Catalin Draguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Modelele de centrale în condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele convenţionale. Au o eficienţă de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz, deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea iniţială a combustibilului.

Sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe şi dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale.

Dincolo de restricţiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune şi etichetarea produselor de pe piaţa de încălzire. Românii vor putea să aleagă mai uşor produsele de care au nevoie şi vor putea vedea direct de pe eticheta gradul de eficienţă şi avantajele modelului pentru care optează.

Citește și: