Maria MANOLIU
1563 vizualizări 22 nov 2011

La nivelul Capitalei, reprezentanţii autorităţilor publice locale aşteaptă apariţia noii legi şi o hotărâre din partea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru a decide ce vor face cu câinii maidanezi. Directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz crede că noua legislaţie nu va putea fi aplicată decât la jumătatea anului viitor.

ASPA continuă sterilizare- norma 100 de căţele gestante pe săptămână

Directorul ASPA, Robert Lorentz, a declarat pentru gândul că noua lege va putea fi aplicată abia la jumătatea anului viitor. "În România sunt peste 3.360 de localităţi cu primării. Doar în marile oraşe există servicii specializate pentru gestionarea populaţiei canine. Ca legea să poată fi aplicată, mai întâi trebuie aprobate hotărâri prin care se înfiinţează serviciile specializate, apoi trebuie aprobate organigramele şi în final bugetele. La Capitală bugetul se aprobă cel mai devreme în luna martie. În jurul Bucureştiului, la Giurgiu sau Slobozia, nu există astfel de servicii iar bugetele aprobate sunt zero. Dacă Bucureştiul aplică mai devreme legea, toţi câinii din jur vor fi aduşi la noi", ne-a declarat Lorentz.

El a apreciat că în Bucureşti sunt 50.000 de câini fără stăpân iar până la sfârşitul acestei săptămâni are de sterilizat 100 de căţele gestante. "50.000 de câini maidanezi cred că este numărul corect. Apreciem că acum sunt 5.000 de căţele gestante iar dacă CGMB se va pronunţa pentru eutanasiere atunci nu vom mai putea steriliza nici una. Iubitorii de animale le vor ascunde în garaje, subsoluri de bloc sau boxe", a adăugat Lorentz.

Chiliman şi Onţanu sterilizează şi adună câinii în adăposturi

Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului 1, a declarat pentru gândul că "instituţia nu doreşte să comenteze în nici un fel noul act normativ. De patru ani am înfiinţat un adăpost pentru câini care are o capacitate de 700 de locuri. Am înfiinţat şi Poliţia Animalelor, ca un serviciu complementar, şi am sterilizat 5.000 de câini fără stăpân. Ne vom continua activitatea ca şi până acum".

La nivelul Primăriei sectorului 2 funcţionează deocamdată doar adăpostul de câini de la Tânganul, care are o capacitate de 500 de locuri. De la începutul anului au fost sterilizate gratuit 4.000 de animale, câini şi pisici. În martie 2012, primăria va da în folosinţă un nou adăpost, în Butimanu. Acesta va avea o capacitate de 500 de locuri.

Primarul sectorului2, Neculai Onţanu susţine că este pentru sterilizarea câinilor comunitari şi cazarea lor în adăposturi în măsura locurilor şi fondurilor disponibile.

Piedone "Acum am competenţă doar să adun rahatul câinilor de pe străzi"

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat pentru gândul că noua lege va fi aplicată după voinţa cetăţenilor. "Deocamdată nu am competenţe decât să adun rahatul câinilor de pe străzi. Am să fac un referendum adevărat, am să întreb toţi preşedinţii de asociaţii de proprietari ce vor să facem cu câinii. Dacă nu voi avea competenţe în gestionarea câinilor fără stăpân voi da votul cetăţenilor celor competenţi. Dacă voi avea competenţe voi strânge câinii după care îi predau celor abilitaţi să se ocupe de ei", ne-a declarat el.

Sectorul 5 aşteaptă promulgarea legii şi hotărârea CGMB

Reprezentanţii Primăriei sectorului 5 au declarat pentru gândul că în acest moment nu au nici un fel de competenţe în gestionarea problemei câinilor fără stăpân. Ei aşteaptă ca noua legislaţie să intre în vigoare şi o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care să afle ce au de făcut.

Războiul semnăturilor - Cuţu-Cuţu atacă la Curtea Constituţională

Potrivit site-ului Organizaţiei PDL Bucureşti, până pe data de 13 noiembrie 200.000 de bucureşteni au semnat pentru "Bucureştiul fără maidanezi". Deputatul PDL Ştefan Pirpiliu a explicat că ONG-urile se opun legii din cauză că "le-ar lăsat fără obiectul de activitate şi fără susţinere din partea celor care au diverse interese politice sau de altă natură".

La rândul său, preşedintele Organizaţiei Cuţu-Cuţu, Marcela Pâslă, a declarat pentru gândul că "s-au strâns 22.000 de semnături pentru continuarea campaniei de sterilizare şi împotriva eutanasierii. Vom ataca legea la Curtea Constituţională prin deputaţii care au votat împotriva legii. Considerăm că există multe articole care încalcă Constituţia".

Citește și: