Maria Bîrnaure
1943 vizualizări 23 aug 2017

Danileţ a scris pe pagina sa de Facebook că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei i se pare cea mai dură propunere şi că, personal, nu vrea să fie un magistrat posibil anchetat de Inspecţia Ministrului. 

„Propunerea MJ, acum câteva minute: Inspecţia Judiciară trece la Ministerul Justiţiei. Mi se pare cea mai dură propunere.
Inspecţia Judiciară era la MJ până în 2005, apoi a fost la CSM până în 2012, după care a devenit instituţie independentă. Acum se doreşte să se revină la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecţia Ministrului”, a scris judecătorul.

În prezent, instituţia Inspecţiei Judiciare se află în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că una dintre propunerile din noul pachet de legi ale justiţiei vizează trecerea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistarturii la Ministerul Justiţiei.

„Inspecţia Judiciară trece la Ministerul Justiţiei. În multe ţări, Inspecţia Judiciară este la Ministerul Justiţiei, repectând deplina independenţă, autonomie, pe care o are. Nu intră sub coordonarea, sub conducerea factorului politic. Există şi o soluţie mai radicală, de a autonomiza, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM să îi facă regulamentul de organizare, să-i stabilească şi să aprobe rapoartele, ca după aia ei să se ducă la corpul de magistraţi, procurori. Dacă avem în România 7.000 de magistraţi, avem 70 de membri la Inspecţia Judiciară. Faceţi proporţia. Ei au un rol foarte important", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ca reacţie, Inspecţia Judiciară a transmis că  apreciază intenţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de consolidare a independenţei IJ faţă de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei Judiciare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Citește și: