Departamentul Social - Mediafax
1194 vizualizări 31 oct 2018

CEDO a pronunţat, în 30 octombrie 2018, o nouă decizie într-o cauză privind Evenimentele din Decembrie 1989. Curtea a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro plus cheltuieli de judecată pentru 23 de persoane, victime directe sau indirecte ale Revoluţiei.

Reclamanţii sunt supravieţuitori sau rude apropiate ale celor care au participat la demonstraţii şi au fost răniţi ori omorâţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989 în Bucureşti, Slobozia, Târgovişte şi Reşiţa, evenimente care au condus la înlăturarea regimului comunist.

Iniţiatorii acţiunii judiciare au reclamat că autorităţile române nu au efectuat într-un interval rezonabil o investigaţie eficientă în cazul evenimentelor produse în decembrie 1989 în Bucureşti, Slobozia, Târgovişte şi Reşiţa. Reclamanţii au susţinut că a fost încălcat Articolul 2 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, care prevede că "dreptul fiecărei persoane la viaţă trebuie protejat prin lege" şi că "nimeni nu trebuie privat de viaţă în mod intenţionat (...)".

CEDO a stabilit că plângerea privind încălcarea Articolului 2 este admisibilă la nivel procedural. Conform sentinţei, România trebuie să achite celor 23 de reclamanţi, în termen de trei luni, daune non-pecuniare de câte 15.000 de euro şi taxele judiciare aferente.

Reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989" au arătat, în februarie 2016, după ce Curtea Europeană a acordat despăgubiri de câte 15.000 de euro pentru alţi 17 români din familiile victimelor. Încă 200 de plângeri similare privind tergiversarea dosarului Revoluţiei îşi aşteaptă rezolvarea la CEDO.

Avocatul Ionuţ Matei a declarat la acel moment pentru Mediafax, că toate concluziile CEDO arată aceeaşi situaţie. "Autorităţile naţionale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate", a declarat avocatul.

Fostul preşedintele Ion Iliescu a afirmat, în acel context, că nu ştie cui foloseşte redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor şi a Revoluţiei, considerând că acestea nu ar trebui ''dezgropate'' întrucât CEDO este interesată să "întreţină aşa ceva".

"Eu îi înţeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru.(...). La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane", a spus Iliescu în februarie 2016.

În aprilie 2016, Curtea a acordat despăgubiri în acelaşi cuantum pentru 45 de victime – directe sau indirecte – ale Revoluţiei. Raportat la aceste cifre, România ar putea fi obligată la CEDO să plătească, în total, despăgubiri de peste 3 milioane de euro familiilor victimelor din decembrie 1989.

 

 

Citește și: