Andreea OFIŢERU
8067 vizualizări 2 dec 2013

Metroul din Timişoara ar putea avea cinci staţii: Gara de Nord, Iulius Mall, Gara de Est, Grădina Zoologică, Aeroport, a declarat pentru gândul Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara. Acesta spune că soluţia mutării transportului urban în subteran este singura soluţie viabilă pentru oraş.

„Municipiul Timişoara este rupt în două la ora actuală de liniile de tren. Situaţia creează mari disfuncţii, întrucât numărul de traversări ale acestor linii este foarte redus –două subtraversări şi două treceri la nivel- sensibil mai redus chiar decât numărul trecerilor peste Bega, la rândul lor departe de a fi suficiente”, arată Nicoale Robu. Acesta spune că are trei soluţii pentru rezolvarea problemei transportului în Timişoara: ridicarea liniilor de tren pe estacadă, mutarea liniilor de tren în afara oraşului sau ducerea liniilor de tren în subteran.

Edilul arată că Primăria Timişoara a realizat o analiză din perspectivă tehnică, economică, estetică, funcţională, dar şi din punct de vedere al dezvoltării urbane , iar concluzia acestei analize este că  transportul subteran este „soluţia optimă” pentru transport pentru Timişoara.

Specialiştii de la primărie au ajuns la concluzia că metroul ar aduce două avantaje. „Pe de o parte, disponibilizarea unui teren de cca 8 km lungime şi cca 80 m lăţime, pentru realizarea, pe exa est-vest, a unui bulevard ultramodern, într-o zonă centrală, în imediata vecinătate a centrului istoric, într-o concepţie arhitecturală unitară”, a spus Robu.

Pe de altă parte, mai arată edilul, liniile ferate actuale vor servi atât pentru liniile de tren, dar şi ca linii de tren intraurban. „Trenul intraurban subteran ar putea avea cinci staţii: Gara de Nord, Iulius Mall, Gara de Est, Grădina Zoologică, Aeroport. Deocamdată, suntem la nivel de idee, dar, în 2014, vom face studiu de prefezabilitate şi poate chiar pe cel de fezabilitate”, a mai spus Nicolae Robu.

Citește și: