Gandul.info
Biro Attila
18055 vizualizări 28 oct 2013

Procuroarea Angela Nicolae de la Parchetul General, senatorul PSD Niculae Bădălău şi funcţionari de la Ministerul Finanţelor sunt cercetaţi de DNA într-un dosar de evaziune în industria alimentară, prejudiciul fiind calculat la 50 de milioane de euro. În cauză au fost efectuate în această dimineaţă 160 de percheziţii la sediile unor firme şi locuinţe din Bucureşti şi din judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa. De asemenea, DNA face percheziţii la Parchetul General. DNA spune că a descoperit o reţea de evaziune fiscală ce avea în componenţă 100 de firme din tară şi străinătate multe dintre ele fiind companii fantomă.  Senatorul Bădălău este urmărit penal de DNA pentru evaziunea fiscală. 

UPDATE Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

UPDATE Doi români şi trei arabi, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Primele informaţii arată că senatorul Bădălău şi o serie de funcţionari ai Ministerului de Finanţe protejau reţeaua de evaziune fiscală care activa pe piaţa cărnii de pui. Bădălău este acuzat că proteja o firmă implicată în circuitul de evaziune fiscală şi că a intervenit în favoarea acestei companii la ANAF. 

De asemenea, surse judiciare au explicat că procuroarea Angela Nicolae solicita bani oamenilor de afaceri investigaţi pentru evaziune pentru a le închide dosarele penale. Aceeaşi oameni de afaceri erau protejaţi de Bădălău şi funcţionarii Ministerului de Finanţe. CSM a încuviinţat percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Nicolae.

Senatorul Niculae Bădălău susţine că este nevinovat şi promite că îşi va da demisia din parlament dacă acuzaţiile vor fi confirmate. "Nu am făcut trafic de influenţă. Nu sunt sunt vinovat. Când voi afla învinuirile voi lua măsurile necesare", a declarat Bădălău la intrarea în sediul DNA.

Potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor, funcţionarii vizaţi în dosarul DNA fac parte din structurile teritoriale ale ANAF.

Gândul vă prezintă în timp real desfăşurarea evenimentelor.

UPDATE 15:06 La ieşirea din sediul DNA, senatorul PSD a afirmat că procurorii i-au prezentat acuzaţiile şi că a fost interceptat. Bădălău a declarat că a facilitat unor oameni de afaceri cu prefectul judeţului Giurgiu. Bădălău a precizat din nou că nu a comis nici o infracţiune. Pe de altă parte DNA spune că Bădălău a intervenit la ANAF în sprijinul unor societăţi comerciale. ”Procurorii au dispus începerea urmării penale faţă de BĂDĂLĂU NICOLAE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos  prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat  din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA)”, se arată într-un comunicat oficial la DNA

UPDATE 15:02 Senatorul PSD, Nicolae Bădălău este urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă. ”Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi”, se arată într-un comunicat DNA

UPDATE 12:59 DNA face precizări privind modul în care reţeau de evaziune opera în România şi modalitatea de fraudare a bugetului. DNA spune că reţeaua avea la bază 100 de firme înregistrate în ţară şi în străinătate. Multe din aceste era firme fantomă. Iată cum descrie DNA procedura evaziniştilor:

unii dintre suspecţi aveau  atribuţii pe linia înfiinţării firmelor fantomă

alţi suspecţi aveau  atribuţii pe linia racolării cetăţenilor străini în vederea plasării acestora ca asociaţi în cadrul firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, iar alţii aveau atribuţii pe linia racolării cetăţenilor români dispuşi să îşi asume calitatea de asociat şi administrator al firmelor de acest gen, în schimbul unor sume de bani

alţi suspecţi erau implicaţi  în reprezentarea firmelor fantomă înfiinţate în relaţia cu autorităţile fiscale şi în identificarea funcţionarilor fiscali care să-i sprijine (ex:prin muşamalizarea controalelor fiscale, prin neefectuarea controalelor fiscale)

unii dintre suspecţi au intermediat legăturile cu funcţionari din cadrul ANAF cu atribuţii în verificarea firmelor şi s-au implicat în soluţionarea controalelor fiscale asupra societăţilor fantomă

alţi suspecţi  aveau  atribuţii de întocmire a documentaţiei contabile pentru operaţiunile comerciale realizate de către firmele fantomă

alţi suspecţi au coordonat operaţiunile de transport şi au menţinut legătura cu şoferii,  cu reprezentanţii firmelor beneficiare 

DNA spune că scopul final erau returnările ilegale de TVA. În plus reţeau comercializa produsele (în special carne de pui n.red) la negru. Metoda de eludate a taxelor în România era utilizarea importurilor intracomunitare fictive. ”Astfel, aceştia  declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare şi menţionau, tot fictiv, că  operaţiunile ar fi fost  susţinute şi prin realizarea de tranzacţii bancare în „buclă" . În realitate operaţiunile comerciale erau folosite pentru  tranzitarea succesivă a conturilor societăţilor  în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea iniţiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor”, spune DNA într-un comunicat oficial

Vezi aici explicaţiile DNA 

UPDATE: 12:44 Procurorul General, Tiberiu Niţu s-a declarat mâhnit că un procuror din structura pe care o conduce e implicat într-un dosar de corupţie dar crede că imagina instituţiei nu va fi afectată. "Personal, ca şi conducător de instituţie, sunt mâhnit, nu este o situaţie plăcută. (...) Imaginea Parchetului General ar putea să nu fie afectată deloc sau absolut deloc în situaţia în care se va stabili că procurorul, chiar cu funcţie de conducere, nu a acţionat în legătură cu interesele de serviciu, ci a acţionat în nume personal şi în interes personal", a declarat Tiberiu Niţu citat de mediafax. 

UPDATE 12:40 În 2012 Gândul a scris despre un alt dosar de evaziune în care senatorul PSD era cercetat. Atunci a fost acuzat de o evaziune de 500.000 euro. Până în prezent acel dosar nu a fost trimis în judecată. Detalii despre acest caz puteţi citi aici 

UPDATE 11:43 Senatorul PSD, Niculae Bădălău a declarat că este nevinovat. "Nu am făcut trafic de influenţă. Nu sunt sunt vinovat. Când voi afla învinuirile voi lua măsurile necesare", a declarat Bădălău la intrarea în sediul DNA

UPDATE 11:20 Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, luni, că a încuviinţat percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului ICCJ, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"În şedinţa din data de 27 octombrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat - în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - percheziţia domicialiară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a învinuitei Angela - Eugenia Nicolae - procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât Phare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a procurorului Angela Nicolae a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia, a precizat sursa citată.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, luni dimineaţă au loc 160 de percheziţii la sediile unor firme şi locuinţe din Bucureşti şi din judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.

Conform sursei citate, este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili, angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Dintre persoanele implicate, în cazul a peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale.

Procurorii DNA mai spun că prejudiciul estimat în acest caz este de aproximativ 50 de milioane de euro.

La acţiune, procurorii sunt sprijiniţi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), precum şi de angajaţi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR) şi ai Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală (ANAF). De asemenea, procurorii beneficiază de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Citește și: