17303 vizualizări 22 ian 2017

Peste 15.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Bucureşti faţă de proiectele de ordonanţă al Guvernului PSD privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Manifestanţii s-au strâns în Piaţa Universităţii începând cu ora 17.00. Înainte de a pleca în marş spre guvern, în piaţă şi-a făcut apariţia şi preşedintele Klaus Iohannis. 

„O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia, să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia ca zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii sunt, pe bună dreptate, indignaţi”, a spus preşedintele, primit cu aplauze de maifetanţii care scandau „Iohannis e cu noi”. 

După ce şeful statului a părăsit Piaţa, protestatarii au plecat în marş către Guvern, scandând „PSD, ciuma roşie!”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta”, „Codruţa, suntem toţi de partea ta” şi „România cere: Fără graţiere”. 

Ajunsă În Piaţa Victoriei, mulţimea a încercat să împingă gardurile de protecţie şi să rupă cordonul de jandarmi, însă fără succes, iar spiritele s-au potolit rapid. Forţele de ordine au fost suplimentate rapid. 

După o oră de scandări în faţa Guvernului, protestatarii au plecat către sediul PSD din Kiseleff. Pe drum, oamenii au scandat „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!”, făcând aluzie la faptul că deţinuţii obişnuiesc să scrie cărţi pentru a li se mai reduce din pedeapsă. 

În faţa clădirii goale, protejate însă de zeci de jandarmi, lumea a scandat aproape 30 de minute în continuu „PSD ciuma roşie”, „Ieşi afară, javră ordinară”, „Dragnea şi ai lui, infractorii neamului”, „România cere: Fără graţiere”, dar şi „Nu uitaţi de Ciorbea”. 

Apoi protestatarii, într-un număr mai mic însă, au mers până la sediul ALDE.

Dragnea: „E un început de lovitură de stat”

La scurt timp a venit şi o reacţie din partea liderului PSD, Liviu Dragnea. Acesta afirmă că asistăm la o lovitură de stat, o nouă Mineriadă.

''M-am întors de la instalarea preşedintelui Americii şi l-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestaţie neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituţionale şi împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Preşedintele ţării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale şi cerând aberaţii constituţionale: retragerea unor ordonanţe, mai ales a unora care nu au fost date'', a scris Dragnea pe Facebook duminică seara.

În opinia sa, mitingul de duminică seara este un început de lovitură de stat.

''De fapt, preşedintele Iohannis vrea, aşa cum a vrut şi fostul preşedinte Băsescu, să pună în cătuşe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituţii fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese. Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în ţara lor, fără teama că sunt ascultaţi, urmăriţi, hăituiţi, şantajaţi şi nedreptăţiţi. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susţin acţiunile împotriva corupţiei, dar împotriva adevăratei corupţii. Astă seară am solicitat Ministrului de Interne să retragă jandarmii din faţa sediului PSD, fiindcă eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare şi de suportul popular'', susţine social-democratul.

El îi asigură pe români că nu-i va mai permite preşedintelui Iohannis ''să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă''.

''Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al preşedintelui Iohannis, viaţa românilor are nevoie de bunăstare şi siguranţă'', încheie Dragnea. 

Proteste şi în ţară

 La Cluj-Napoca numărul protestatarilor a depăşit cinci mii.

Oamenii au mers în marş prin centrul oraşului, apoi s-au întors în Piaţa Unirii. În timpul marşului au scandat "Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare" sau "Clujul vă cere fără graţiere".

În timpul marşului, protestatarii au blocat două benzi de circulaţie între Mănăştur şi Mărăşti. 

Peste 300 de persoane s-au strâns, duminică seară, în faţa Prefecturii Constanţa, pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificările Codului penal. Protestul a fost anunţat pe site-urile de socializare, iniţiatorii anunţând că "duminică seara Constanţa iese în stradă împotriva mafiei şi a corupţiei".

"Nu putem avea încredere în acest Guvern. Cerem demisia Guvernului Grindeanu şi anchetarea persoanelor implicate în subminarea instituţiilor statului. Nu putem avea la conducerea ţării oameni corupţi cu o agendă ascunsă”, au scris organizatorii în apelul postat pe reţeaua de socializare.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum "Susţin DNA”, "În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, "NU amnistiei şi graţierii”.

De asemenea, oamenii au scandat împotriva PSD, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi împotriva Guvernului Grindeanu.

"Vrem justiţie, nu corupţie”, "Hoţii la puşcărie”, "DNA să vină să vă ia”, "Hoţii, hoţii” şi "La închisoare, nu la guvernare”, mai strigă protestatarii de la Constanţa. În jurul orei 19.00, ei au plecat în marş pe bulevardele din centrul Constanţei.

La Sibiu, numărul protestatarilor a depăşit trei mii. În faţa Primăriei din Sibiu, oamenii au scandat "Iohannis e cu noi", după ce au aflat că preşedintele a mers în Piaţa Universităţii din Capitală, unde s-au strâns mii de oameni care protestează faţă de proiectele de ordonanţă privind justiţia.

De asemenea, sibienii au scandat "Kovesi nu uita, Sibiu-i de partea ta".

Şi la Timişoara, unde iniţial aproximativ opt sute de persoane au ieşit în Piaţa Victoriei, numărul protestatarilor a depăşit trei mii.

Protestatarilor li s-a alăturat, pentru câteva minute, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Proteste au fost şi la Piteşti, Alba Iulia, Arad şi Bacău.

 

Citește și: