Vasile Magradean
636 vizualizări 11 mai 2019

Primăria Dărmăneşti, judeţul Bacău, a amânat ceremonia de inaugurare a parcelei eroilor români înhumaţi în Cimitirul Internaţional Valea Uzului, pentru care UDMR ceruse intervenţia premierului Dăncilă, edilul oraşului invocând faptul că nu doreşte ca evenimentul să aibă loc în campania electorală.

Primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că ar fi dorit ca o astfel de ceremonie să fie o bucurie pentru toţi cei care au eroi înhumaţi în cimitirul respectiv.

„Am anunţat, sâmbătă, amânarea inaugurării parcelei eroilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, programată pentru data de 17 mai, pentru o dată pe care o vom stabili şi comunica ulterior. Nu doresc să fac o inaugurare în campania electorală şi aş dori ca acest eveniment să fie o bucurie pentru toţi cei care au eroi înhumaţi în acest cimitir”, a spus Toma.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis Primăriei Dărmăneşti faptul că proiectul de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului nu a primit avizul Comisiei pentru Monumente de For Public şi prin urmare se află în imposibilitatea legală de a inaugura parcela eroilor români.

De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est a transmis, joi, o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizaţia de construire semnată de primarul din Dărmăneşti, privind construirea unui monument în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de cruci pentru eroii români, a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”. Reprezentanţii Inspectoratului i-au cerut prefectului Maricica Luminiţa Coşa să analizeze oportunitatea atacării în contencios administrativ a autorizaţiei şi să ceară anularea acesteia.

Pe site-ul Primăriei Dărmăneşti a rămas, sâmbătă, postată invitaţia pentru 17 mai privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, care includea oficierea unui serviciu religios, alocuţiuni, depuneri de coroane şi jerbe de flori, înmânarea de plachete şi diplome comemorative şi defilarea gărzii de onoare.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Citește și: